Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 24. 10:49

nForce 415-D chipkészletes alaplap várható az MSI-től

Az NVIDIA nForce 415-D alaplapi chipkészletre épülő MSI K7N415 Pro alaplap várhatóan már februárban kapható lesz Európában és Magyarországon is.

Az NVIDIA nForce 415-D alaplapi chipkészletre épülő MSI K7N415 Pro alaplap várhatóan már februárban kapható lesz Európában és Magyarországon is.


Fotó: GZeasy

A január elején bejelentett nForce 415-D az integrált grafikus magot leszámítva mindenben megegyezik az nForce 420-D chipsettel. Az nForce 415-D is két részből áll, amelyek közül az SPP (System Platform Processor) a northbridge, az MCP (Media and Communications Processor) a southbridge szerepét látja el. A két egységet egy AMD HyperTransport busz köti össze, amelyen legfeljebb 800 MByte/sec sebességgel áramolhatnak az adatok.

Az SPP chip tartalmazza a memóriavezérlőt, amely PC266 DDR memóriát támogat. A TwinBank technológia révén legfeljebb 4,2 GByte/sec sávszélesség érhető el. Az nForce legfeljebb 1,5 GByte memóriát támogat. Mivel az nForce 415-D chipkészlet nem tartalmaz grafikus magot, a megjelenítést külső kártyára kell bízni, amely AGP4X porton csatlakozhat a chipkészlethez.

Az nForce chipkészlet southbridge-e az MCP (Media and Communications Processor) névre hallgat. A chipben helyet kapott egy DirectX 8 audiogyorsító, amely ráadásul Dolby Digital 5.1 kompatibilis. Az audiovezérlő által generált 3D hangokat 2,4 vagy 6 hangszórón hallgathatjuk. Az MCP továbbá tartalmaz egy kétcsatornás ATA/100 vezérlőt, támogat 6 USB eszközt, elhelyeztek benne egy 10/100 Ethernet-vezérlőt, HomePNA 2.0 és soft modem támogatást is.

Az MSI K7N415 Pro áráról egyelőre nincs információnk, azonban ha lehet hinni az alaplapgyártóktól származó pletykáknak, az nForce 415-D chipkészletes alaplapok mindössze 20-25 dollárral lesznek olcsóbbak az nForce 420-D chipkészlettel szerelt termékeknél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról