:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 21. 12:19

Jönnek az új Power Macek?

[CNET] Az Apple Power Mac G4-es asztali gépek megjelenése hamarosan várható, érkezésük nem lehet elég korai, vélik az elemzők és a Mac viszonteladók.

[CNET] Az Apple Power Mac G4-es asztali gépek megjelenése hamarosan várható, érkezésük nem lehet elég korai, vélik az elemzők és a Mac viszonteladók.

A negyedik negyedévben az Apple profi asztali számítógépeinek forgalma jelentősen visszaesett az előző negyedévhez képest. A Mac viszonteladók szerint az új, lapos kijelzős iMacek forgalma hamarosan a Power Mac eladások kárára növekedhet, hacsak a cég hamarosan be nem mutatja az új Power Maceket.

Az elemzők arra is rámutatnak, hogy a cégnek a külső vetélytársakkal is lépést kell tartania. Az Apple Power Mac gépekben található Motorola G4 chipek maximális sebessége július óta 867 MHz, míg az Intel Pentium 4 már 2,2 GHz-nél jár.

A viszonteladók és az elemzők szerint számos jel arra mutat, hogy a cég az első negyedévben, de lehet hogy már a jövő héten új Power Maceket mutat be. Az Apple nem kommentálta a találgatásokat.

Az egyik viszonteladó pénteken elmondta, hogy a San Francisco-i Macworld Expón az Apple értékesítési képviselői utaltak arra, hogy az új Power Macek megjelenése január végén, vagy legkésőbb február elején várható. Ezt a feltevést az Apple több lépése is megerősíti.

A cég január 31-ig meghosszabbította egy ünnepi akcióját, melynek keretében egy Power Mac számítógép és egy lapos kijelző együttes megvételekor 500$ árkedvezményt nyújt.

Az Apple a negyedéves eredmények bejelentésekor implicit módon utalt arra, hogy a negyedévben javul a Power Mac forgalom, ami szinte egyértelműen arra utal, hogy új, gyorsabb gépek megjelenése várható, közölte Andrew Scott, a Needham egyik elemzője. A cég a jelenlegi negyedévben 1,5 milliárd $-os forgalomra számít, szemben az előző negyedéves 1,38 milliárd $-ral.

Bár a jelenlegi negyedév eladásaival kapcsolatos optimizmus egyik jelentős részét az új iMac forgalma adja, a cég azt is közölte, hogy várhatóan nem tudják kielégíteni a keresletet és az egész negyedévet igénybe fogja venni az, hogy felfuttassák a lapos kijelzős számítógép gyártását.

Ugyanakkor a Power Mac eladások egy ideje csökkentek. A negyedik negyedévben a G4 eladások 212 ezerre csökkentek az előző negyedéves 248 ezer darabhoz képest. Az elemzők szerint az új, gyorsabb számítógépek nélkül a forgalom tovább csökkenhet. Az Apple már jó ideje érvel amellett, hogy a teljesítmény jóval több, mint az egyszerű órajel, de a szakértők szerint az egyre táguló különbség jelentős marketing kihívást és tényleges teljesítménykülönbséget jelent.

Nathan Brookwood, az Insight 64 egyik chip elemzője kiemelte, hogy még az AMD is mindössze kb. 25%-kal jár az Intel mögött. Az AMD leggyorsabb chipje az Athlon XP 2000+, melynek órajele 1,67 GHz.

Bár a teljesítményösszehasonlítás nem triviális kérdés, Brookwood úgy véli, hogy az Apple egyre inkább lemarad, kivéve azokat a programokat, amelyek intenzíven használják a G4 multimédiás feladatokra kihegyezett utasításait. "Általános számítógépes feladatoknál lényegében egy az egyben jelentkezik a több, mint 2:1 arányú különbség az Intel javára" -- mondta Brookwood.

A Power Mac jelentős belső versenyre számíthat az új, lapos kijelzős iMac-ek részéről is, ez ugyanis szintén a G4-es processzort használja, mint a Power Mac és az órajel (700 ill. 800 MHz) sem sokkal alacsonyabb.

Bár az új iMacek tényleges szállítása még nem kezdődött el, a viszonteladók szerint az új gépek bejelentése máris jelentősen érinti a Power Mac forgalmat. Az egyik viszonteladó szerint az alacsony árkategóriájú Power Macek megrendelése lényegében leállt, míg a magas árkategóriájú Power Macek forgalma sem javult.

Bár a cég a Power Mac termékcsaládot a grafikus tervezők és más profi felhasználók részére tervezte, jelentős százalék fogyasztóknál köt ki. Fred Anderson, a cég pénzügyi vezérigazgatója a negyedéves eredmény bejelentésekor elmondta, hogy az alacsony árkategóriájú Power Macek forgalmának 1/3-1/2-ét a fogyasztók teszik ki. Az alacsony árkategóriájú modell a termékcsalád összes forgalmának felét adja ki volumen szerint.

Jelenleg az alacsony árkategóriájú Power Macben 733 MHz-es processzor, 40 GB-os HDD és 256 MB SDRAM található, az ár 1699$ monitor nélkül. Összehasonlításként az új iMac processzora 700 ill. 800 MHz-es, az ár pedig 1299-1799$ közötti, beleértve a beépített lapos kijelzőt. Igaz ugyan, hogy az iMacből hiányoznak a belső bővítőhelyek és a drágább Apple Power Macben található L3 cache memória, de az iMac jelentősen olcsóbb, ha figyelembe vesszük a kijelző árát is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 23:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.