:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 19. 21:46

Az Intel új mobil processzorokat mutat be a jövő héten

[CNET] Az Intel a jövő héten új, hordozható PC-be szánt processzorokat fog bemutatni a jövő héten, ezek közül az egyik az 1,06 GHz-es mobil Celeron lesz.

[CNET] Az Intel a jövő héten új, hordozható PC-be szánt processzorokat fog bemutatni a jövő héten, ezek közül az egyik az 1,06 GHz-es mobil Celeron lesz.

Az Intel terveihez közel álló források szerint a Santa Clara (Kalifornia) központú chipgyártó a jövő héten két alacsony fogyasztású, "ultra-hordozható" laptopokba szánt Pentium III-M processzort és az új, 1,06 GHz-es órajelű mobil Celeront fogja bemutatni. A processzorok bemutatója után természetesen nem sokkal várhatóan meg is jelennek az ezekre épülő új notebookok, a meglévő rendszereknél pedig árcsökkenésre lehet számítani.

Jelentős újdonság az, hogy az új Celeron immár a cég újabb 0,13 mikronos gyártási technológiájával készül, szemben a korábbi 0,18 mikronos csíkszélességű eljárással. Az áttérés eredményeként a chip mérete jelentősen csökken, ami egyrészt a termelési költségek, másrészt az energiafelhasználás csökkenéséhez vezet.

Az új Pentium III-M processzorok egyikét a 1,5 kg vagy kisebb mininotebookokba szánja a cég, ennek megfelelően a 750 MHz órajelen ketyegő chip áramfelhasználása rendkívül alacsony, ezzel szemben az alacsony áramfogyasztású 866 MHz-es Pentium III-M-et az Intel az 1,8-2 kg körüli notebookokba szánja.

Az Intel nem kommentálta a fejleményeket.

A várakozások szerint az IBM a jövő héten jelent be számos új ThinkPad modellt. A ThinkPad R sorozatban az 1,06 GHz-es Celeront használja a cég, míg az új ThinkPad X ultra-hordozható termékcsaládba az alacsony áramfogyasztású 866 MHz-es Pentium III-M-et fogják beépíteni, jelezték a cég terveihez közel álló források.

A Toshiba várhatóan szintén a jövő héten jelenti be az új Portege mininotebookját, amelybe a legalacsonyabb áramfelhasználású 750 MHz-es Pentium III-M-et építik majd.

Mike Feibus, a Feibus Consulting egyik szakértője szerint az Intel igen agresszívan árazza a Celeronokat. "A 0,13 mikronos csíkszélességű gyártási eljárás alacsonyabb költségstruktúrát tesz lehetővé, ami további árcsökkentésekhez vezethet" -- mondta Feibus.

Mivel az árak tovább csökkentek és a teljesítmény tovább nőtt, egyre több fogyasztó preferálja a laptopok vásárlását. 2001-ben csökkent a PC-forgalom, de a PC-eladásokon belül nőtt a notebookok részaránya.

Az IDC piackutató cég szerint a laptopok átlagos eladási ára a 2000 harmadik negyedéves 2075$-ról 1800$-ra csökkent 2001 harmadik negyedévében. Számos notebook, amely korábban 1300-1500$-ba került, most 1100$ körül is megkapható, sőt több gyártó árul már 1000$ alatti laptopokat is.

"A fogyasztói notebookkereslet jelentősen visszaesett 2000 negyedik negyedévében, majd jelentősen nőtt 2001 második negyedévétől kezdődően" -- mondta Alan Promisel, az IDC egyik elemzője. 2001 harmadik negyedévében a notebookok adták a PC-forgalom 25%-át, szemben az előző év hasonló időszakában elért 22%-kal.

NPD piackutató cég szerint az ünnepi szezonban a kiskereskedelmi notebookforgalom közel 20%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.