Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 17. 13:46

Az Apple forgalma elmaradt a várakozásoktól, a profit a tervek szerint alakult

Az Apple Computer szerdán hozta nyilvánosságra negyedéves pénzügyi adatait. A vállalat profitja megfelelt az elemzők elvárásainak de a forgalom a vártnál alacsonyabb maradt.

Az Apple Computer szerdán hozta nyilvánosságra negyedéves pénzügyi adatait. A vállalat profitja megfelelt az elemzők elvárásainak de a forgalom a vártnál alacsonyabb maradt.

A decemberben véget ért negyedév során az Apple 1,38 milliárd dolláros bevétel mellett 38 millió dolláros, azaz részvényenként 11 centes profitot ért el. Egy évvel ezelőtt a vállalat alig 1 milliárdos forgalmat és 195 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A First Call által megkérdezett elemzők részvényenkénti 11 centes profitra számítottak, azonban a forgalom elmaradt az Apple saját, októberben nyilvánosságra hozott előrejelzésétől, amely legalább 1,4 milliárdos bevételről szólt.

"A forgalom némileg elmaradt a várakozásoktól, főként az iMac gyenge eladási adatai miatt" -- mondta az Apple pénzügyi igazgatója, Fred Anderson. Az iMac azért fogyott gyengébben a vártnál, mert a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt számos oktatási intézmény elhalasztotta vásárlásait, sokan pedig a január elején megjelent új lapos kijelzővel szerelt iMac megjelenésére vártak.


Az új Apple iMac

Anderson szerint az új iMac iránti érdeklődés minden várakozást felülmúl, az Apple valószínűleg ebben a negyedévben nem is lesz képes kielégíteni a megrendeléseket. Az eredeti iMac 1998-as megjelenése óta az új iMac a legsikeresebb Apple termék.

A vállalat vezetői szerint a jelenlegi negyedév során a bevétel eléri majd az 1,5 milliárd dollárt, azonban a profit ugyanolyan szinten marad, mint a decemberben véget ért negyedévben.

Anderson elmondta, hogy a számítások szerint az új iMac teszi majd ki az iMac eladások több, mint 50 százalékát. Azonban a megrendelések mihamarabbi kielégítése érdekében a vártnál több pénzt kell a gyártás felfuttatására és a készülékek légi úton történő szállítására költeni. Normális esetben az Apple hajón szállíttatja a legyártott számítógépeket.

Az emelkedő alkatrészárak -- főleg a laposkijelző és a memória -- szintén megnövelik majd a költségeket. A vállalat azonban elkötelezett az új iMac mellett és elfogadja az alacsonyabb profithányadot annak érdekében, hogy a gépet minél olcsóbban tudja majd piacra dobni.

A decemberben véget ért negyedév során az Apple 294 ezer iMac gépet, 57 ezer PowerBook-ot, 251 ezer iBook-ot és 248 ezer PowerMac-et adott el. Az ősszel bejelentett hordozható, merevlemezes audiolejátszó, az iPod 125 ezer példányban fogyott.

Az Apple kiskereskedelmi üzlethálózata 48 millió dollár bevételt termelt azonban 8 millió dollár veszteséget halmozott fel. Anderson szerint a vállalat elégedett a kiskereskedelmi üzletek eredményeivel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról