Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 17. 12:54

Az AMD negyedéves eredményei felülmúlták az elemzők várakozásait

[CNET] A szerdai tőzsdezárás után a világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD is közzétette negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit.

[CNET] A szerdai tőzsdezárás után a világ második legnagyobb processzorgyártója, az AMD is közzétette negyedik negyedéves és éves pénzügyi eredményeit.

A beszámoló szerint a vállalat a negyedik negyedév során 951,9 millió dolláros bevétel mellett 15,8 milliós (részvényenkénti 5 centes) veszteséget ért el, amivel jelentősen túlszárnyalta az elemzők várakozásait. A First Call által megkérdezett szakértők 839,7 milliós forgalmat és részvényenként 18 centes veszteséget jeleztek előre.

Az AMD negyedik negyedéves bevétele 19 százalékot csökkent a megelőző év azonos időszakához képest, amikor a vállalat 178 millió dolláros, azaz részvényenként 53 centes profitot lért el.

Az AMD flash memória részlegének eredményei továbbra is csökkennek, mert a telekommunikációs piac a negyedik negyedévben is rendkívül gyenge maradt. A memóriagyártó részleg bevétele 7 százalékkal csökkent.

A 2001-es pénzügyi éven a cég 3,9 milliárd dolláros bevétel mellett 28,9 millió dollár nyereséget ért el. 2000-ben a bevétel 4,6 milliárdot tett ki, a társaság profitja 793,8 millió dollár volt.

A jelenleg is tartó negyedévre az AMD 900 millió dolláros bevételt és enyhe veszteséget jelez előre. A cég körülbelül 7,8 millió processzor eladását tervezi és 90 dolláros átlagos eladási árral számol.

A vállalat vezetőinek elmondása szerint a PC processzorok piacán az AMD részesedése a negyedik negyedévben 20 százalék volt, ami 3-4 százalékponttal magasabb, mint a 2000. negyedik negyedéves szint.

Története során előszöt a vállalat több Athlon chipet adott el, mint Duront, ami rendkívül jó hatással volt a processzorok átlagos eladási árára, ami 70 dollárról 90 dollárra emelkedett. Elemzők szerint az átlagos eladási árnak 100 dollár közelébe kell kerülnie, hogy az AMD végre nyereséges legyen.

Bár a jövőben továbbra is több Duron eladása várható, az AMD szerint tartható lesz a 90 dolláros átlagos eladási ár, főként a drágább Athlon MP és Athlon 4 chipek eladása révén.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.