Szerző: Ady Krisztián

2002. január 17. 01:30

Plextor VariRec -- jobban fog az új meghajtó tolla a CD-lemezeken

A Plextor tegnap bejelentett 40x-es sebességű írást támogató CD-RW-meghajtója egy új technikával, a VariRec technológiával is fel van vértezve. Erről a technológiáról árult most el újabb részleteket a Plextor.

A Plextor tegnap bejelentett 40x-es sebességű írást támogató CD-RW-meghajtója egy új technikával, a "VariRec" technológiával is fel van vértezve. Erről a technológiáról árult most el újabb részleteket a Plextor.

A VariRec a "Variable Recording" funkció rövidítéséből kapta a nevét. Működésbe CD-DA módban, audiolemezek írásakor léphet, célja pedig nem más, mint hogy 4x-es írási sebesség mellett egy általunk optimális értéknek tartott szintre állítsa az író lézer erejét. Az ilyen módban írt lemezek jobb hangminőséget nyújthatnak, s az asztali CD-lejátszókban is nagyobb biztonsággal játszhatók le.

A CD-R, CD-RW lemezek írásakor az optimális lézer energiát egy táblázatból választja ki az író a lemezt típusától, az írás sebességétől, az OPC (Optical Power Calibration) áramkör által visszaadott paraméterektől függően. A legoptimálisabb beállítás nyújtja nyilván a legjobb hanminőséget, ez viszont nem mindig felel meg a táblázat értékeinek.

A VariRec ezeken az adatokon képes kisebb-nagyobb mértékben korrigálni, az író lézer erejét variálni a felhasználó által megadott értékre. Az író által optimálisnak tartott szinttől eltérhetünk fellfelé vagy lefelé, lejátszókészülék és nyersanyag a megmondhatója, melyik esetben lesz jobb minőségű a lemez. A végeredmény mindenesetre egy több CD-lejátszóban meghallgatható, s jobb hangminőséget nyújtó audio-CD lehet.

A másik véglet is előfordulhat azonban, lehetséges, hogy a kapott lemezt nem lesznek képesek felismerni a CD-lejátszók. Ebben az esetben visszatérhetünk az alapbeállításokhoz, vagy ki is kapcsolhatjuk a VariRec technológiát.

2021. október 25-én 8 alkalmas, 24 órás online képzést indít a HWSW, mely a világ legnagyobb felhős platformjába nyújt alapos bevezetést, gyakorlatorientált keretek kötött.

a címlapról

Hirdetés

Ráléptünk a gázra!

2021. október 19. 13:48

Dübörög a HWSW free! meetupsorozat, novemberben modern webfejlesztés és CI/CD témákkal jövünk, de indulnak új online képzéseink is, melyek az AWS, a Kubernetes security, és a microservice architektúra alapjaiba nyújtanak betekintést.