:

Szerző: Barna József

2002. január 16. 19:51

A McKinley áttörést hozhat az Itanium elterjedésében

[ZDNet] A Hewlett-Packard szakemberei szerint az Itanium processzorcsalád második generációs tagjára, a jelenleg McKinley néven ismert processzorra épülő szerverek kétszer nagyobb teljesítményt nyújtanak majd, mint a Mercedet használó változatok, miközben az áruk a felére csökken.

[ZDNet] A Hewlett-Packard szakemberei szerint az Itanium processzorcsalád második generációs tagjára, a jelenleg McKinley néven ismert processzorra épülő szerverek kétszer nagyobb teljesítményt nyújtanak majd, mint a Mercedet használó változatok, miközben az áruk a felére csökken.

Marc Bothorel, a HP Itanium projektért felelős igazgatója egy dublini sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy az olcsóbb chipeknek, valamint az architekturális változtatásoknak köszönhetően drámaian csökkenni fog az Itanium alapú szerverek ára. Az egyik lényeges költségcsökkentő tényező a HP szerint a Pluto chipkészlet, mely egyaránt támogatja a HP saját PA-RISC és az Intellel közösen fejlesztett McKinley processzorait. A Pluto egy egychipes megoldás, amely mind munkaállomásokban, mind pedig szerverekben felhasználható lesz, többek között annak köszönhetően, hogy ez lesz az első 64 bites chipset, amelyik támogatja az AGP grafikus interfészt.

A HP és az Intel egyaránt azt várja, hogy a költségek csökkenésének köszönhetően az idén jelentősen nő majd az Itanium vonzereje. Ez természetesen igen fontos lenne a platform elterjedésének szempontjából, hiszen amint az ismert, 2001-ben összesen 70.000 Itanium alapú rendszer talált gazdára, ráadásul ezek többségét tesztprojektekben használják.

A HP egyik Unix szerverekért felelős marketing menedzsere szerint még legalább egy évre van szükség ahhoz, hogy az Itanium megfelelő támogatottságot élvezzen, és elegendő alkalmazás álljon rendelkezésre. Ám, mint mondta, 2003-ban már széles körben elterjedtté válik a platform.

A McKinley számos újítást tartalmaz elődjéhez képest. Ezek közé tartozik a kisebb méretű, 1,5 vagy 3 Mbyte-os L3 cache, valamint a 96 kbyte-ról 256 kbyte-ra bővített L2 cache. Az elsőszintű cache mérete azonban marad 32 kbyte. A McKinley 200 MHz-es, 128 bites DDR memóriabuszt használ majd, mellyel az elérhető maximális memória-sávszélesség 6,4 Gbyte/sec, ami háromszor gyorsabb adatáramlást ígér a Merced buszánál.

Ezen túlmenően a HP és az Intel mérnökei, hallgatva a szaksajtó és természetesen a konkurencia lesújtó kritikájára, lépéseket tettek annak érdekében, hogy a processzor kimagasló lebegőpontos teljesítménye mellett annak kissé kiábrándító integer egysége is versenyképes legyen. Ezért az ALU végrehajtó egységek számát 4-ről (2 integer és 2 memória) 6-ra növelték. A még szintén 0,18 mikronos gyártástechnológiával készülő McKinley megjelenése az első félév végén várható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.