:

Szerző: Barna József

2002. január 16. 16:33

Az év közepén érkezik a Pentium 4 mobil és olcsó változata

Paul Otellini
Paul Otellini
[EBN] Az Intel tegnap számolt be negyedik pénzügyi negyedéves és éves pénzügyi eredményeiről. A beszámoló során Paul Otellini, az Intel Architecture Group vezetője megerősítette azokat a korábbi információkat, melyek szerint a cég az év közepe körül -- vagy valamivel az előtt -- kívánja bemutatni a Pentium 4 processzor mobil változatát, illetőleg a Tualatin magra épülő Celeronokat leváltó, szintén NetBurst (azaz P4) architektúrára épülő, a belépő szintű piaci szegmenst megcélzó processzorcsaládot.

Otellini szerint a Pentium 4 újabb piaci szegmensekre történő belépésével az Intel tovább növelheti piaci részesedését a PC-s processzorok piacán. Ami a 2001-es évet illeti, mondta, "a negyedik negyedévben sikerült néhány százalékponttal növelni részesedésünket [a processzorpiacon]." Otellini itt nem említett konkrétumokat, noha elemzők szerint a tavalyi év utolsó negyedévében az Intel éppen vesztett részesedéséből a rivális AMD javára.

Konkrétumok a Pentium 4 mobil és olcsó változatáról sem hangoztak el, ám Otellini annyit elmondott, hogy a notebookokba szánt processzorok eladásai azért növekedetek a várnál kisebb mértékben az elmúlt negyedévben, mert a fogyasztók és a gyártók is az új termék, a mobil Pentium 4 megjelenésére várnak. Mint mondta, minden új termék bevezetése előtt tapasztalható ilyen átmeneti keresletcsökkenés.

A Celeron sorozatot leváltó processzorcsaládról csupán annyit jegyzett meg Otellini, hogy e lépéssel az Intel tovább erősíti majd piaci pozícióit az alsó kategóriás processzorok szegmenségben. Az új termékek bevezetésétől nem várja az áltagos eladási árak emelkedését ebben a szegmensben, mert véleménye szerint az alsó kategóriát képviselő processzorok ára jó ideje hasonló szinten mozog. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a Pentium 4 olcsó változata nem lesz majd jelentősen drágább, mint a ma kapható leggyorsabb Celeron processzorok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.