Szerző: Barna József

2002. január 14. 19:39

Pletykák az ATI következő generációs chipjéről

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap információkat közölt a kanadai ATI következő generációs grafikus chipjéről, mely feltehetően R300 névre hallgat majd.

A The Inquirer című brit számítástechnikai bulvárlap információkat közölt a kanadai ATI következő generációs grafikus chipjéről, mely feltehetően R300 névre hallgat majd.

A lap úgy értesült, hogy míg az NVIDIA NV25 bejelentése február 5-én várható, addig az ATI a márciusban megrendezendő hannoveri CeBIT 2002 kiállításon mutatja be új termékeit. Többek között azért ekkor -- állítja a lap --, mert az R300 már támogatni fogja a szintén a negyedév végére várt DirectX 9 API-t (hogy ez pontosan mit is jelent, arról nem szól a hír). Ennek ellenére az ATI által korábban felvásárolt ArtX csoport által fejlesztett chip állítólag már két héten belül kiszállításra kerül a cég partnereihez.

A pletykák szerint továbbá az R300 mind teljesítmény, mind pedig ár tekintetében kedvezőbb értékeket produkál majd az NVIDIA rivális chipjénél. Ezenkívül várható még, hogy az R300 mellett az ATI bejelenti a Radeon 8500 lelkét adó R200-as chip utódját, az annál magasabba órajelen üzemelő R250-et, melyet az NV17 (várhatóan egy némileg butított GeForce3, azaz amolyan MX verzió) piaci ellenfelének szán a cég.

Természetesen a fenti információkat, mint minden pletykát, érdemes óvatossággal kezelni. Annál is inkább, mert az ATI-ra eddig nem volt jellemző az újabb és újabb chipgenerációk gyors egymásutánban történő megjelentetése. Ráadásul a cégnek csupán közel fél évvel a Radeon 8500 bejelentése után sikerült olyan megállapodásokat kötnie egyes nagyobb gyártókkal (Gigabyte és Hercules), melyek biztosíthatják a piaci igények folyamatos kielégítését. Hiszen, ahogy fórumunkból is kiderül, a Radeon 8500-ra épülő kártyák hazánkban még mindig az alig beszerezhető kategóriába tartoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról