Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 9. 11:28

A Pentium 4 hiánya miatt az alaplap-eladások a várt szint alatt maradnak

[Digi Times] A tajvani alaplapgyártók szerint a Pentium 4 alaplapok eladásai 20 százalékkal elmaradnak a várakozásoktól, annak ellenére, hogy az Intel biztosra veszi, az első negyedév során megszűnik a processzorokból kialakult hiány.

[Digi Times] A tajvani alaplapgyártók szerint a Pentium 4 alaplapok eladásai 20 százalékkal elmaradnak a várakozásoktól, annak ellenére, hogy az Intel biztosra veszi, az első negyedév során megszűnik a processzorokból kialakult hiány.

Bár az utóbbi időben az Intel rendkívüli módon növelte a legyártott processzorok számát és az árak is csökkentek, az alaplapgyártók szerint még mindig nincs elég Pentium 4 a piacon. A tajvani cégek szerint a hiány legkorábban az első negyedév végén szűnik meg, addig azonban az alaplap-eladások a várakozások alatt maradnak majd.

A Pentium 4 hiányát a vártnál lényegesen nagyobb kereslet okozta. Sokan túlzottan optimistának vélték az Intel azon becslését, mely szerint a Pentium 4 2001 végére teljesen leváltja a Pentium III-at az asztali gépekben, azonban az Intel el tudta érni a kitűzött célt.

A harmadik negyedévben négyszer több Pentium 4 processzort adtak el, mint a második negyedévben, a negyedik negyedévre a szállítások pedig megduplázódtak a harmadik negyedévhez képest. A harmadik negyedében az Intel Pentium 4 volt a legnagyobb darabszámban eladott processzor a világon.

Disztribútoroktól származó információk szerint a negyedik negyedév során az Intel mintegy 12 millió Pentium 4 processzort gyártott le és adott el, ezonban a Pentium 4-hez tervezett alaplapokból ugyanebben az időszakban közel 15 millió darab készült.

A processzorokból kialakult hiány nem csak a Pentium 4 alaplapokból felhalmozódott raktárkészleteket növelte meg, hanem erősítette a Socket370 chipkészletek iránti igényt is, ugyanis egyre több alaplapgyártó növelte ilyen termékek előállítását, hogy ne álljanak a gyártósorok.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.