Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 9. 11:13

A Sun elhalasztja a Solaris 9 operációs rendszer Intel processzorokon futó változatának piacra dobását

[CNET] A Sun Microsystems bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztja a Solaris 9 operációs rendszer Intel x86 processzorokon futó változatának piacra dobását.

[CNET] A Sun Microsystems bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztja a Solaris 9 operációs rendszer Intel x86 processzorokon futó változatának piacra dobását.

A Sun eredetileg SPARC és Intel x86 változatot is tervezett az idén megjelenő operációs rendszerből, azonban a költségek csökkentése miatt most az x86 változat megjelentetésének elhalasztása mellett döntöttek a vállalat vezetői.

"A jelen gazdasági körülmények között jól meg kell fontolnunk, mire is költjük a pénzünket. Ezért inkább elhalasztottuk a Solaris 9 Intel-változatának piacra dobását" -- nyilatkozta Graham Lovell, a Solaris operációs rendszer marketingjéért felelős vezető.

Elemzők szerint meglehetősen kevesen használnak Solaris operációs rendszer Intel processzoron, ezért a Sun döntése nem okoz majd bosszúságot a Sun ügyfeleinek. A piaci megjelenés elhalasztásával azonban komoly összegeket takarít meg a Sun.

A Sun és az Intel viszonya két éve ennyire hűvös, ugyanis a vállalatok felbontották azt az egyezséget, mely szerint a Sun az Intel Itanium processzorra is elkészítette volna a Solaris operációs rendszert.

A Solaris 9 tesztverziója októberben jelent meg, akkor még SPARC és Intel x86 chipekre egyaránt. A következő tesztváltozat a jövő héten várható, azonban az már csak SPARC architektúrán fut majd. A Solaris 9 végleges változata még ebben az évben megjelenik.

Azoknak az ügyfeleknek sem kell aggódniuk, akik Intel processzoros rendszereken használják a Solaris 8-at, ugyanis a Sun még legalább két évig teljes körű támogatást ígér a régebbi operációs rendszerhez.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.