:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 8. 16:10

Új nForce chipkészlettel jelentkezett az NVIDIA

Az NVIDIA ma bejelentette nForce alaplapi chipkészlet-családjának legújabb tagját, az nForce 415-D lapkakészletet.

Az NVIDIA ma bejelentette nForce alaplapi chipkészlet-családjának legújabb tagját, az nForce 415-D lapkakészletet.

Az nForce 415-D az integrált grafikus magot leszámítva mindenben megegyezik az nForce 420-D chipsettel. Az nForce 415-D is két részből áll, amelyek közül az SPP (System Platform Processor) a northbridge, az MCP (Media and Communications Processor) a southbridge szerepét látja el. A két egységet egy AMD HyperTransport busz köti össze, amelyen legfeljebb 800 MByte/sec sebességgel áramolhatnak az adatok.

Az SPP chip tartalmazza a memóriavezérlőt, amely PC266 DDR memóriát támogat. A TwinBank technológia révén legfeljebb 4,2 GByte/sec sávszélesség érhető el. Az nForce legfeljebb 1,5 GByte memóriát támogat.

Az SPP ezen felül tartalmaz egy "DASP" (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) egységet is. A DASP működése során ismétlődő mintákat keres a processzor memóriaelérési utasításaiban, és ezek alapján megpróbálja előre "megtippelni", hogy milyen adatokra lesz a későbbiekben szükség. Majd a rendelkezése álló "üres" memóriasávszélességet kihasználva ezeket az adatokat a cache-ébe tölti, ezáltal gyorsítva a memóriaelérést. Az NVIDIA állítása szerint így a memória késleletése jelentősen csökkenthető az átlagos rendszerteljesítmény pedig 8-30 százalékkal javítható.

Az nForce chipkészlet southbridge-e az MCP (Media and Communications Processor) névre hallgat. A chipben helyet kapott egy DirectX 8 audiogyorsító, amely ráadásul Dolby Digital 5.1 kompatibilis. Az audiovezérlő által generált 3D hangokat 2,4 vagy 6 hangszórón hallgathatjuk. Az MCP továbbá tartalmaz egy kétcsatornás ATA/100 vezérlőt, támogat 6 USB eszközt, elhelyeztek benne egy 10/100 Ethernet-vezérlőt, HomePNA 2.0 és soft modem támogatást is.

Mivel az nForce 415-D chipkészlet nem tartalmaz grafikus magot, a megjelenítést külső kártyára kell bízni, amely AGP4X porton csatlakozhat a chipkészlethez.

Az NVIDIA már szállítja az nForce 415-D chipkészletet, a ráépülő alaplapok megjelenése az hónap második felében esedékes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.