Szerző: Vörös Péter

2002. január 8. 14:28

Az Intel szerint az új Pentium processzorok segítenek a PC-eladások növelésében

[EB News] Az Intel úgy véli, hogy az új Pentium 4 processzorok és a DDR lapkakészlet segítenek újraéleszteni a PC-piacot, mivel a fogyasztók jól fogják fogadni azok multimédiás tulajdonságait.

[EB News] Az Intel úgy véli, hogy az új Pentium 4 processzorok és a DDR lapkakészlet segítenek újraéleszteni a PC-piacot, mivel a fogyasztók jól fogják fogadni azok multimédiás tulajdonságait.

Az Intel szerint a jelenleg használt PC-k közül kb. 450 millióban van 700 MHz vagy annál lassúbb processzor, ami a szakértők szerint nem igazán elegendő az MP3 fájlok, az internet streaming video, az írható DVD-k és az online játék használatához. ( Megj.: szerény véleményem szerint 700 MHz-nél bőven kisebb órajelnél is működnek ezek az alkalmazások, nálam legalábbis egy Intel PIII 500 MHz-es proci is elegendő ezekhez. )

Louis Burns, az Intel Asztali Platformok részlegének alelnöke és igazgatója szerint az upgrade ciklus már el is kezdődött. "Ahogy újra növekedni fog a piac, az P4 alapú lesz. Nem mondom, hogy a piac meg fog kétszereződni 2002-ben, de az áttérés a P4-re gyors lesz" -- mondta Burns.

"Bár az új processzorok csak egy árnyalatnyival gyorsabbak a piacon lévő 2 GHz-es chipeknél, a lényeges különbség a 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológia és az 512 kilobájtra növelt cache-méret" -- közölte Burns.

A 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiának köszönhetően csökkennek a termelési költségek is, így a cég több piaci szegmenst célozhat meg az új processzorokkal. Ugyanezt a célt szolgálja a régóta várt 845D chipset megjelenése is, így az Intel chipsetek ma már mindhárom fő memóriatípust (SDRAM, DDR DRAM és Direct Rambus DRAM) támogatják. Burns szerint immár szinte bármelyik árkategóriában képes a cég Pentium 4-es megoldást nyújtani.

Az AMD szerint a szintén tegnap bemutatott új Athlon teljesítménye nagyobb, mint az Intel P4-é -- Burns erre a következőket mondta: "A P4 egyértelműen a leggyorsabb PC-s processzor a világon, és a benchmark eredmények ezt fogják mutatni. A P4 egy új architektúra, amelynek jövője is van, szemben az Athlonnal, amelyik egy régi architektúra kiterjesztése."

Az Intel részvényárfolyama tegnap 0,52$-ral (1,45%-kal) 35,27$-ra csökkent. Az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 18,96-38,59$ között volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról