:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 8. 10:21

Az Apple iBook noteszgépek versenyképesebbek, mint valaha

[CNET] Az új iMac konfigurációk mellett az Apple tegnap új iBook hordozható számítógépeket is bemutatott, amelyeket versenyképes áron hoz forgalomba.

[CNET] Az új iMac konfigurációk mellett az Apple tegnap új iBook hordozható számítógépeket is bemutatott, amelyeket versenyképes áron hoz forgalomba.


Appe iBook: az új és a régi modell

A San Franciscóban rendezett MacWorld Expo kiállításon bejelentett új iBook 600 MHz-es PowerPC G3 processzort, 14 hüvelykes kijelzőt, 20 GByte-os merevlemezt, 256 MByte memóriát és CD-RW/DVD-meghajtót tartalmaz. A régebbi modellek közül a "nagyobbik" immáron CD-RW/DVD-meghajtót is tartalmaz, a "kisebbiknek" pedig 100 dollárral csökkentette az árát az Apple.

A tegnap esti történések után az iBook gépek ára 1799, 1499 illetve 1199 dollár, ami már versenyképesnek nevezhető, annak ellenére, hogy a készülékek viszonylag drága alkatrészekből épülnek fel és drága szoftverekkel szállítja őket az Apple. Ráadásul az iBook noteszek rendkívül formatervezettek is, ami mindenképpen kedvezően hat a keresletre.

Az Apple gépek mindig is drágának számítottak, a "hagyományos" 14 hüvelykes katódsugárcsöves kijelzővel szerelt iMac konfiguráció például lényegesen drágább, mint egy jóval nagyobb teljesítményű Pentium 4 processzoros számítógép.

Az Apple azonban "kényelmesen" el tudta adni a termékeit még akkor is, ha azok 100-200 dollárral drágábbak voltak a konkurensek hasonló kategóriás számítógépeinél. A májusban debütált iBookból a harmadik negyedévben negyedmillió darabot értékesített a cég, ami mindenképpen figyelemre méltó fegyvertény.

Az új iBook noteszgépek már Mac OS X operációs rendszerrel kerülnek kereskedelmi forgalomba, ezen felül számos multimédiás programot -- például az iTunes-t és az iPhotót -- előre telepít rájuk az Apple.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 18:02

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.