:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 6. 22:37

A memóriaárak növekedése következtében hamarosan újra nyereségesek lehetnek a memóriagyártók

[EB News, Reuters] A memóriaárak múlt heti emelkedése miatt egyes elemzők szerint előfordulhat az, hogy az ipar hamarosan, még az új év első felében újra nyereséges lehet, ami azt jelentené, hogy a vártnál gyorsabban sikerülhet kilábalni a valaha látott legnagyobb visszaesésből.

[EB News, Reuters] A memóriaárak múlt heti emelkedése miatt egyes elemzők szerint előfordulhat az, hogy az ipar hamarosan, még az új év első felében újra nyereséges lehet, ami azt jelentené, hogy a vártnál gyorsabban sikerülhet kilábalni a valaha látott legnagyobb visszaesésből.

A dél-koreai Hynix Semiconductor múlt szerdán jelentette be, hogy 30 százalékkal növeli szerződéses partnereinek szállított DRAM chipjeinek árát, ez az azonnali piaci memóriaáraknak is "jót" tett.

Pénteken a 133 MHz-es 128 Mb-es 16Mx8 SDRAM chipek átlagos ára 2,94$ volt a DRAMexchange webhely szerint. Ez azt jelenti, hogy az óév utolsó napjához képest, azaz szűk egy hét alatt 13,95%-kal emelkedtek az árak. A 2001-es 1$-alatti szinthez képest háromszorosra nőttek a memóriaárak, miután tavaly közel 90%-kal estek vissza.

Jon Woo-jong, az SK Securities egyik elemzője szerint a 133 MHz-es 128 Mb-es 16Mx8 SDRAM chipek átlagos ára 3,20$-ra kell emelkedjen ahhoz, hogy az ár fedezze a gyártók költségeit.

Chung Chang-won, a Daewoo Securities egyik elemzője szerint a DRAM chipek gyártói akár már az első félévben újra nyereségesek lehetnek, mivel jelentősen nőnek a memóriaárak, és várhatóan tartósan a termelési költségek felett stabilizálódnak majd az árak.

Az utóbbi hetekben a DRAM memóriachipek azonnal piaci árai emelkedtek, miután tavaly összesen 90%-kal csökkentek, és a legtöbb gyártó ott tart, hogy a termelési költségek magasabbak az eladási áraknál.

A visszaesés fő okául a szakértők két tényezőt jelöltek meg: a túlkínálatot és a globális PC-kereslet jelentős visszaesését. Az elemzők szerint az árak továbbra sem fedezik a termelési költségeket, és a valódi fellendülés leghamarabb a harmadik negyedévben várható.

Az elemzők korábban arra számítottak, hogy legkorábban 2002 harmadik negyedévben indulhat meg fenntartható növekedés az iparban -- és a szakértők annak ellenére kitartottak az előrejelzések mellett, hogy a Hynix és a piacvezető Samsung Electronics decemberben kétszer emelték szerződéses partnereiknek szállított DRAM chipjeik árát.

Azonban a Hynix szerdai áremelése (amely átlagosan 30%-ot tett ki a 133 MHz-es 128 Mb-es 16Mx8 SDRAM chipek esetében) nyomán jelentősen emelkedett a memóriagyártók részvényárfolyama világszerte. A Samsung is közölte, hogy fontolóra veszi a szerződéses árak emelését, figyelembe véve az azonnali piaci árak emelkedését.

Rick Hsu, a Nomura Securities egyik elemzője szerint túlságosan nagy volt már a különbség a szerződéses és az azonnali árak között, ezért kényszerült a Hynix az áremelésre. Koo Hee-jin, az LG Investment & Securities egyik elemzője úgy véli, hogy a memóriagyártók akár 3$-os szintre is felemelhetik a szerződéses áraikat. Bár az elemzők szerint ez még mindig alacsonyabb, mint a 3,20$ körüli szint, amelynél az elemzők szerint már nyereségesek lehetnek a cégek. A többi gyártó követheti a Hynix (és a Samsung) példáját, és hamarosan újra profitot érhetnek el.

A Samsung számára a memóriaárak korábbi lezuhanása kevésbé volt fájdalmas, mert a cég rendkívül diverzifikált, és a memória üzletág csak a nyereség, ill. forgalom kis részét adja. Ezzel szemben a Hynix forgalmának 64%-át adják a DRAM memóriachipek, ami ahhoz vezetett tavaly, hogy az első három negyedévben 2,27 milliárd $ veszteséget halmozott föl a cég.

Az elemzők szerint az iparág folytatódó konszolidációja segíthet a fellendülésben, jó példa erre a jelenlegi Micron-Hynix tárgyalássorozat. A Hynix arra számít, hogy a Micron Technologyvel kötendő szövetséget már e hónapban körvonalazzák a felek. A Hynix szerint lehetséges az, hogy a cég eladja DRAM-gyárait az amerikai cégnek. Park Chong-sup, a Hynix elnöke egy e-mailben közölte a cég alkalmazottaival, hogy már januárban várható egy megállapodás aláírása a Micronnal.

Az amerikai cég decemberben állapodott meg a Toshibával arról, hogy megveszi a japán cég amerikai chipgyárát. A lépésre azután került sor, hogy az Infineon Technologies és a Toshiba tervezett DRAM együttműködése meghiúsult. Ha a Micron végül valamilyen módon bekebelezi a Hynix DRAM üzletágát, akkor kezében lesz a világtermelés 40%-a és természetesen a világ első számú memóriagyártója lesz.

Ulrich Schumacher, az Infineon elnök-vezérigazgatója ezután közölte, hogy a német cég tárgyalásokat kezdett tajvani DRAM-gyártókkal (Nanya Technologies, Mosel és Winbond Electronics) egy esetleges együttműködésről.

Az elemzők szerint a PC-gyártók keresletének fellendülése nélkül az elemzők szerint az egyedüli megoldás a kínálatcsökkentő szövetségek/egyesülések. Marcus Weston, a HSBC Securities egyik elemzője szerint egyelőre nem lehet arról beszélni, hogy a PC-ipar helyreállt volna, ez pedig azt eredményezi, hogy a memióriaiparban a fennmaradáshoz vezető út az árak emelése és az ipar konszolidációja a kínálat csökkentése érdekében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.