:

Szerző: Bodnár Ádám

2002. január 3. 16:40

Jövő hétfőn az Intel átlépi, az AMD "eléri" a 2 GHz-es álomhatárt

[CNET] Az Intel hétfőn mutatja be két új Pentium 4 processzorát, amelyek a Northwood kódnevű magon alapulnak. Az új modellek órajele 2 és 2,2 GHz lesz, azonban ennél sokkal fontosabb, hogy már 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek.

[CNET] Az Intel hétfőn mutatja be két új Pentium 4 processzorát, amelyek a Northwood kódnevű magon alapulnak. Az új modellek órajele 2 és 2,2 GHz lesz, azonban ennél sokkal fontosabb, hogy már 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek.

A nagy számítógépgyártók -- köztük a Dell, a Gateway, a Hewlett-Packard és a Compaq -- kínálatában azonnal elérhetőek lesznek az új processzorra és a DDR SDRAM-ot támogató i845D lapkakészletre épülő rendszerek.

A Northwood magos Pentium 4 processzorok 0,13 mikronos csíkszélességgel készülnek, míg a ma kapható Willamette magos chipeket 0,18 mikronos technológiával gyártja az Intel.

A csíkszélesség csökkentésével a processzor magja is kisebb lesz. A Northwood mag annak ellenére jóval kisebb a Willamette-nél, hogy kétszer nagyobb, 512 Kbyte-os másodszintű cache-t tartalmaz. A kisebb csíkszélesség nagyobb órajelet tesz lehetővé, miközben a felvett energia és a hőleadás is csökken. A kisebb magméret miatt pedig azonos mennyiségű alapanyagból lényegesen több chip állítható elő.

A Willamette mag mérete 217 mm2, a Northwood ezzel szemben csak 146 mm2-ert foglal. Elemzők szerint egy Willamette magos Pentium 4 processzor előállítása körülbelül 100 dollárba kerül, egy Northwood magos chipet viszont 55 dollárból "ki lehet hozni". Ez tovább növelheti az Intel lehetőségeit az árversenyben, amelyet az AMD-vel folytat.

"A megnövekedett cache és a magasabb órajel miatt az Intel egyre inkább elhúz majd az AMD-től" -- állítja Kevin Krewell, a Microprocessor Report elemzője. Az AMD csúcsprocesszora jelenleg 1,6 GHz-en üzemel, ennek ellenére a teljesítménye megelőzi a leggyorsabb Pentium 4 processzorokét is.

A 2,2 GHz-es Pentium 4 bejelentésekor 562 dolláros listaáron lesz megvásárolható. A régebbi Pentium 4 chipek ára januárban jelentősen csökken majd.

Természetesen az AMD sem tétlenkedik, a vállalat ugyanis szintén január 7-én mutatja be 1,66 GHz-en működő Athlon XP 2000+ jelű processzorát, amely a 0,18 mikronos Palomino magon alapul. Azonban még az első negyedév során megjelennek a 0,13 mikronos Throughbred magos AMD processzorok. Az AMD Thoroughbred mag mérete hozzávetőleg 80 mm2. Egyes pletykák szerint a chip szintén 512 Kbyte másodszintű cache-t tartalmaz, de az AMD ezt egyelőre nem erősítette meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.