:

Szerző: Vörös Péter

2002. január 2. 12:27

Az IBM már gyártja Xeon MP processzoros x360 e-server számítógépét

[ZDNet News] Bár az Intel hivatalosan csak később mutatja be a többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon MP kódnevű chipet, az IBM múlt héten elkezdte az első Xeon MP-alapú, x360 e-szerverek gyártását.

[ZDNet News] Bár az Intel hivatalosan csak később mutatja be a többprocesszoros szerverekbe szánt Xeon MP kódnevű chipet, az IBM múlt héten elkezdte az első Xeon MP-alapú, x360 e-szerverek gyártását.

Az x360 két kulcsfontosságú technológiai újdonsága az IBM Summit lapkakészlete és az Intel Prestonia kódnevű, új generációs Xeon MP processzora. A Summit -- hivatalos nevén XA-32 -- lapkakészletet az IBM úgy tervezte, hogy jelentős teljesítménynövekedést lehessen elérni viszonylag olcsón. Például a Summit az első olyan lapkakészlet, amely integrált cache memóriával van felszerelve, ez csökkenti a gyakran szükséges adatok hozzáférési idejét.

Ezenkívül a lapkakészlet egyaránt működik a 32 bites Intel processzorokkal és némi módosításokkal az idén megjelenő 64 bites McKinley magos Itanium processzorral is. Mivel a chipset mindkét processzorral működik, az IBM fejlesztési költségei jelentősen csökkentek.

A Summit alapú szerverek jelenleg 16 processzorral képesek működni, de hamarosan várható a 32 processzort támogató lapkakészlet megjelenése.

A Prestonia kódnevű Xeon MP processzor egyes források szerint 1,5 ill. 1,6 GHz-es órajelen fog működni és tartalmazni fogja az ún. hyper-threading technológiát. A hyper-threading lehetővé teszi az utasítások párhuzamos, többszálú végrehajtását: azaz egy processzor a külvilág felé két logikai processzornak látszik, és így két utasításszálat képes futtatni párhuzamosan anélkül, hogy a futószalagokat újra kellene töltenie.

Az Intel szerint e technológia alkalmazásával 30%-os teljesítménynövekedés érhető el. Az első hyper-threadinget támogató processzor a Prestonia kódnevű Xeon MP chip, amely várhatóan 2002 elején jelenik meg a piacon. Az év második részében pedig az asztali Pentium 4 processzorokban is megjelenik a hyper-threading.

Az Intel szerint a Prestonia utódja, a Gallatin kódnevű szerverprocesszor 2 GHz-es órajellel szintén 2002-ben fog megjelenni.

Az x360 e-szerver egy olyan időszakban jelenik meg, amikor újra erősödnek az IBM szerverpiaci pozíciói. Három évvel ezelőtt a cég piaci részesedést vesztett főként a Sun javára. A helyzet megváltoztatása érdekében a cég újraszervezte termékcsaládjait és szerver részlegeit annak érdekében, hogy elkerüljék a sok párhuzamos munkát és a belső versenyt.

Amikor a szerverpiac kezdett hanyatlani, az IBM részesedése nőtt. A harmadik negyedévben a cég a szerverforgalom több, mint 30%-át adta, ez 7%-os piaci növekedés emelkedés az előző év hasonló időszakához képest a Dataquest adatai szerint. Ezzel szemben az összes jelentős szervergyártó piaci részesedése csökkent vagy szinten maradt és a forgalom csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.