Szerző: Vörös Péter

2001. december 28. 13:45

Connexion: a Boeing zöld lámpát kapott a repülőgépes internetszolgáltatáshoz

[Bloomberg] A világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing tegnap megkapta az engedélyt a Federal Communications Commissiontől (Szövetségi Hírközlési Bizottság) ahhoz, hogy a Connexion szolgáltatást használó repülőgépeken az utasok repülés közben küldhessenek és fogadhassanak adatokat.

[Bloomberg] A világ legnagyobb repülőgépgyártója, a Boeing tegnap megkapta az engedélyt a Federal Communications Commissiontől (Szövetségi Hírközlési Bizottság) ahhoz, hogy a Connexion szolgáltatást használó repülőgépeken az utasok repülés közben küldhessenek és fogadhassanak adatokat.

A Boeing egy közleményben elmondta, hogy az engedély (amely az első a műholdas szolgáltató iparban) révén a menetrend szerint közlekedő repülőgépek és a magánrepülőgépek egyaránt kínálhatnak nagysebességű internet- és intranet-hozzáférést, TV és e-mail szolgáltatást az USA területe fölött.

Phil Condit, a Boeing igazgatótanácsának elnöke állította fel a Connexion részleget tavaly. Condit szerint ez a technológia jó példa arra, hogy a cég az alaptevékenységnek számító repülőgépgyártáson kívül kapcsolódó területeken is kínál megoldásokat ügyfeleinek. A Connexionhöz speciális antennára van szükség, ez tesz lehetővé a broadband internet és TV szolgáltatások nyújtását műholdak segítségével.

Az elemzők szerint a cég uralni fogja ezt a várhatóan gyorsan növekvő piacot, amelynek révén azonnali webcsatlakozást, a vállalati e-mail-rendszerhez történő csatlakozáshoz, a repülőúttal kapcsolatos információkhoz és szálloda foglalásokhoz is juthatnak az utasok. A felhasználók laptopokat vagy PDA-kat használhatnak a letöltésekhez és üzenetek küldéséhez, csakúgy mint a földön.

A Boeing júniusban bejelentette, hogy az American Airlines, a Delta Airlines és a United Airlines 1500 repülőgépét szerelik fel a nagy sebességű szolgáltatással, a Connexion by Boeinggel 2002 második félévére. Európában elsőként a Lufthansa kínálja majd a szolgáltatást. Bár a Boeing már egy jó ideje ígéri a szolgáltatás bevezetését, az eredeti ütemtervhez képest jelentős késlekedést szenvedett a program. Eleinte mindössze 3-4 tucat repülőgép felszereléséről lesz szó, mégis jelentős stratégiai és marketinggyőzelem a mostani bejelentés a Boeing számára.

Ha a kezdeti tesztek sikeresek lesznek, és az utasoknak tetszeni fog az elképzelés, akkor az évtized végére a Boeing várakozásai szerint akár évenként 5 milliárd $-os bevételre is lehet számítani.

A cég korábban azt tervezte, hogy 200 fővel (egyharmaddal) csökkenti a Connexion részleg létszámát, mivel az amerikai légitársaságok késleltetik terveiket a szolgáltatás bevezetésére a szeptember 11-i események nyomán.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról