Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 27. 16:40

Avenue: zenehallgatásra tervezett PC Transmeta Crusoe alapokon

Az Iiyama és a Kenwood rendkívül érdekes számítógépet szándékozik piacra dobni 2002 februárjában. Az Avenue névre keresztelt konfiguráció a vállalatok szerint egy zenehallgatásra tervezett PC.

Az Iiyama és a Kenwood rendkívül érdekes számítógépet szándékozik piacra dobni 2002 februárjában. Az Avenue névre keresztelt konfiguráció a vállalatok szerint egy "zenehallgatásra tervezett PC".

A készülék két részből áll, egy notebookból és egy lemezmeghajtóból, amelyek USB 2.0 porton csatlakoznak. A notebookot 800 MHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzor működteti, 128 MByte memória, 20 GByte-os merevlemez és ATi Mobility M1 grafikus chip található benne. A rendkívül vékony és könnyű (mindössze 1,6 kg) számítógépet 12,1 hüvelykes színes XGA kijelzővel látták el. A gép operációs rendszere Microsoft Windows XP.

A cégek közelménye szerint a Crusoe processzoros notebook nem igényel aktív hűtést, ezért a ventilátor zaja nem zavar majd senkit a zene maradéktalan élvezetében.

A Kenwood által gyártott audioegység színben és stílusban is tökéletesen illeszkedik az ezüstszínű notebookhoz. Az "Avenue Audio" névre keresztelt egységben egy DVD-ROM, egy CD-RW meghajtó valamint egy MiniDisc meghajtó, illetve egy FM rádió is található. Ezen lemezeken kívül a készülék természetesen az MP3 és a WMA formátumokkal is elboldogul. Az audioberendezés ezen felül tartalmaz egy 2x20 wattos erősítőt és egy 2.1 csatornás hangszórórendszert is, aktív basszussugárzóval.

Sajnos az Avenue-nak egyelőre csak a megjelenési dátuma ismert, ami várhatóan 2002. februárjában lesz, más információk, mint például a készülék ára, egyelőre nem nyilvánosak. Az mindenesetre sejthető, hogy eleinte kizárólag Japánban lesz megvásárolható a "zenehallgatásra tervezett PC".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról