Szerző: Vörös Péter

2001. december 22. 17:02

A Nortel negyedik negyedéves vesztesége a vártnál alacsonyabb lesz

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Nortel Networks bejelentette, hogy negyedik pénzügyi negyedéves vesztesége alacsonyabb lesz az elemzők várakozásainál. A hír hatására Észak-Amerika második legnagyobb távközlési berendezésgyártójának részvényárfolyama 0,77$-ral (12,11%-kal) 7,13$-ra emelkedett.

[Bloomberg, CNET, Reuters] A Nortel Networks bejelentette, hogy negyedik pénzügyi negyedéves vesztesége alacsonyabb lesz az elemzők várakozásainál. A hír hatására Észak-Amerika második legnagyobb távközlési berendezésgyártójának részvényárfolyama 0,77$-ral (12,11%-kal) 7,13$-ra emelkedett.

A Nortel előrejelzései szerint a negyedéves veszteség részvényenként 16 cent lesz, nem számítva az egyszeri költségeket. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 18 centes veszteséget vártak. A cég azt is közölte, hogy sikerült megnövelni hitelkeretét és a tervezettnél 3000-rel kevesebb állást szüntetnek meg.

Frank Dunn, a cég elnök-vezérigazgatója, aki november 1-én vette át a cég irányítását tovább folytatja a vállalat költségcsökkentési stratégiáját: állásokat szüntetnek meg, üzletágakat zárnak be és termékcsaládokat állítanak le -- a Nortel célja az, hogy mielőbb újra nyereségesek legyenek, dacára annak, hogy a kereslet lassul.

A technológiai fellendülés csúcspontján a cégnek több mint 100 ezer alkalmazottja volt, most a várakozások szerint 52 ezerre fog csökkenni a létszám december 31-ig. A Nortel mostani bejelentése szerint a megcélzott létszám 48 ezer, szemben a korábban közölt 45 ezres előrejelzéssel.

Miután az örökös rivális Lucent Technologies a múlt héten profitfigyelmeztetést tett közzé és közölte, hogy a negyedéves forgalom 1 milliárd $-ral az előrejelzések alatt marad, egyes Nortel befektetők hasonló bejelentése számítottak a kanadai óriáscég részéről is.

Shawn Campbell, a Northern Trust egyik elemzője elmondta, hogy a jelek arra utaltak, hogy a cég negyedik negyedéve enyhén szólva sem sikerül túl fényesen -- a mostani bejelentés lényege az, hogy a jelenlegi körülmények között akár sokkal gyengébb eredményeket is elérhetne a Nortel.

A rossz hír az, hogy a cég negyedéves forgalma 3,4 milliárd $-ra csökken a harmadik pénzügyi negyedéves 3,69 milliárd $-ról. A mostani negyedév immár sorrendben a negyedik lesz, amikor a forgalom csökken az előző negyedévhez képest. A First Call által reprezentált elemzők 3,5 milliárd $-os forgalomra számítottak -- egy évvel ezelőtt a cég negyedéves forgalma 8,8 milliárd $ volt. Campbell szerint "elég nehéz túlságosan izgatottnak lenni a kilátásokkal kapcsolatban".

Az év első kilenc hónapjában a cég több mint 25 milliárd $-os veszteséget könyvelt el.

A Nortel részvényárfolyama az idén 80%-kal esett vissza, az elmúlt egy évben a részvényárfolyam 4,76-40,50$ között volt.

A hír hatására a cég versenytársainak és szállítóinak is emelkedett a részvényárfolyama: a Tellabs 1,11$-ral (8,01%-kal) 14,97$-ra emelkedett, a JDS Uniphase 0,25$-ral (3,05%-kal) 8,45$-ra nőtt, míg a Ciena 0,42$-ral (3,00%-kal) 14,43$-ra emelkedett.

A cég a negyedik pénzügyi negyedéves, ill. éves eredményeket január 17-én fogja közzétenni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról