Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 21. 10:24

A Palm OS-ben használt Graffiti kézírásfelismerési technológia a Xerox szabadalmait sérti

A Xerox tegnap bejelentette, hogy megnyerte a 3Com és a Palm ellen indított szabadalomsértési pert.

A Xerox tegnap bejelentette, hogy megnyerte a 3Com és a Palm ellen indított szabadalomsértési pert.

Michael Telesca a New York-i kerületi bíróságon kihirdetett ítélete szerint a 3Com és Palm gépekben használt Graffiti kézírásfelismerési technológia sérti a Xerox 656-os szabadalmát. A Palm máris bejelentette, megfellebbezi a bíróság döntését.

A per következő részében arról dönt a bíróság, kell-e a Palmnak büntetést fizetni, illetve a továbbiakban használhatja-e a Grafiti technológiát. A Xerox képviselőjének nyilatkozata szerint a vállalat licencdíjat kér majd a Palmtól, ellenesetben betiltatja a Palm OS-en alapuló termékek forgalomba hozatalát.

A Xerox még 1997-ben perelte be a U. S. Robotics-ot, melyet később a 3Com felvásárolt. A kéziszámítógépeket gyártó Palm később kivált a 3Comból. A Xerox szerint a Unistroke technológiát a Palo Alto Research Center (PARC) keretein belül fejlesztették ki.

Érdekesség, hogy bár a Xerox 1993-ban benyújtotta a szabadalmi kérelmet a Unistroke technológiára, csak 1997-ben kapta meg azt. Az első Graffiti technológiával rendelkező kéziszámítógépek -- a Palm Pilot 1000 és Pilot 5000 -- 1996-ben jelentek meg a piacon.

Hogy a Xerox bepereli-e azokat a cégeket, amelyek kéziszámítógépek operációs rendszerével foglalkoznak, és szintén használnak kézírásfelismerést, azt egyelőre nem tudni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról