:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 20. 11:01

Harmadával csökkent a globális félvezetőpiac -- állítja a Dataquest

[CNET] Közel 33 százalékkal csökken a félvezetők globális forgalma 2001-ben, amely a legnagyobb visszaesés az iparág történetében -- állítja a Gartner Dataquest által tegnap nyilvánosságra hozott elemzés.

[CNET] Közel 33 százalékkal csökken a félvezetők globális forgalma 2001-ben, amely a legnagyobb visszaesés az iparág történetében -- állítja a Gartner Dataquest által tegnap nyilvánosságra hozott elemzés.

A Dataquest szerint az előzetes becslések alapján biztosan állítható, hogy a 10 legnagyobb félvezetőgyártó mindegyike kétszámjegyű (százalékos) csökkenést tapasztal eladásaiban. A globális félvezetőforgalom a tavalyi 227 milliárd dollárról 152 milliárdra esik vissza.

Az első számú chipgyártó továbbra is az Intel, amelynek éves félvezetőeladása 23,5 milliárd dollár körül alakul majd. A jelentés szerint a forgalom csökkenése ellenére a vállalat piaci részesedése 15,5 százalékra nőtt, amely magasabb, mint a három legnagyobb vetélytárs összesített részesedése.

Az előzetes adatok szerint az Intel félvezetőeladásai 22 százalékkal csökkentek, amely az STMicroelectronicsot leszámítva a legkisebb csökkenés a nagy gyártók között.

Az STMicroelectronics, Európa legnagyobb félvezetőgyártója szintén növelte piaci részesedését, miközben forgalma 19 százalékkal 6,4 milliárd dollárra esett vissza. Tavaly az STM a világ hatodik legnagyobb chipgyártója volt, idén a forgalmi adatok szerint a harmadik.

A második helyet a Toshiba szerezte meg. A japán vállalat félvezetőkből származó eladásai 7,1 milliárd dollárt tettek ki az idén -- állítja a Dataquest.

A forgalmi adatok alapján negyedik a Samsung (6,3 milliárd dollár), ötödik a Texas Instruments (6 milliárd), hatodik az NEC (5,4 milliárd), a hetedik pedig az amerikai Motorola, amelynek félvezetőeladásai idén 5 milliárd dollárt tettek ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.