Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 20. 10:32

A vártnál kisebb veszteségről számolt be a Palm

A Palm tegnap este, tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra november 30-án véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyben a vártnál kisebb veszteséget ért el.

A Palm tegnap este, tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra november 30-án véget ért pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyben a vártnál kisebb veszteséget ért el.

A vállalat 290,6 millió dolláros forgalom mellett 25,2 millió dolláros veszteséget ért el, melybe beleértendőek az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri kiadások, a készletleírások és az amortizáció. A Palm forgalma 44 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál, amikor a vállalat 522,2 millió dolláros bevétel mellett 27,5 millió dolláros nyereséget ért el.

A Palm pro forma vesztesége 36,6 millió dollár volt, azaz részvényenként 6 cent, ami kedvezezőbb, mint a First Call által megkérdezett elemzők által előrejelzett részvényenkénti 7 cent.

Bár a Palm forgalma jelentősen csökkent tavalyhoz képest, mindenképpen figyelemre méltó, hogy a bevétel a megelőző negyedévhez képest 36 százalékkal nőtt.

A cég igazgatótanácsának elnöke, Eric Benhamou rámutatott, hogy jelentősen csökkent a készpénzforgalom és a raktárkészleteket 16 heti szintről 6 hetesre csökkenteték.

Benhamou elismerte, hogy 2001 rendkívül nehéz volt a Palm számára. A vállalat nem fejlesztette elég gyorsan az új technológiákat, azonban a jövő évben számos újdonsággal rukkol majd elő a cég -- mondta Benhamou. A vállalat vezetője továbbá kiemelte, hogy a felső vezetők 70 százaléka új a vállalatnál.

A Palm pénzügyi igazgatója, Judy Burner szerint a negyedév során 1,51 millió kéziszámítógépet adtak el, ami magasabb a vártnál, azonban a gépek átlagos ára 164 dollárra csökkent, szemben az előző negyedéves 227 dollárral és a megelőző év azonos negyedévében mért 212 dollárral. Az átlagárak csökkenését az olcsó modellek -- Palm m100, m105, Vx -- a vártnál nagyobb népszerűsége okozta.

A Palm negyedéves bevétele felülmúlta a vállalat saját várakozásait is, amelyeket novemberben tett közzé, amikor 250 alkalmazottat bocsátott el. Akkor a cég 250-280 millió dolláros forgalmat jelzett előre.

Judy Burner szerint a Palm a jelenlegi negyedévben 250-260 millió dolláros forgalomra számít, a következő negyedévben pedig 290-300 millió dolláros bevételt várnak. A pénzügyi igazgató szerint a következő negyedévben a Palmnak jó esélye van a nullszaldós gazdálkodás elérésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról