Szerző: Barna József

2001. december 18. 14:14

A Cisco Systems hazánkban is támogatja a hálózati szakemberek elméleti és gyakorlati képzését

[NetAktív] A nemzeti informatikai stratégia megvalósításában kulcsszerep jut az informatikai szakemberek képzésének. Ez a feladat rendkívül szerteágazó, magában foglalja az alap- közép- és felső szintű informatikusok képzését, valamint az általános informatikai ismeretek oktatását bármely szinten.

[NetAktív] A nemzeti informatikai stratégia megvalósításában kulcsszerep jut az informatikai szakemberek képzésének. Ez a feladat rendkívül szerteágazó, magában foglalja az alap- közép- és felső szintű informatikusok képzését, valamint az általános informatikai ismeretek oktatását bármely szinten.

Az Oktatási Minisztérium, a Nemzeti Szakképzési Intézet és a Cisco Systems Magyarország együttműködésének eredményeképpen a Nemzeti Szakképzési Intézet -- az Oktatási Minisztérium megbízásából -- az új szakma bevezetésének elősegítésére pályázatot írt ki 50 millió Ft értékben. A pályázat nyertesei -- 16 hazai közép- és felsőoktatási intézmény -- 2001. december 18-án írhatták alá a támogatási megállapodást, így még a 2001-2002-es tanévben megkezdhetik a hálózati szakemberképzést.

A 2001. augusztus 10-én kiírt pályázatra 42-en regisztráltak, és 28-an adtak be érvényes pályázatot. A Szakmai Bizottság döntése alapján az NSZI -- az Oktatási Minisztériummal egyeztetve -- a rendelkezésekre álló keretből 16 oktatási intézmény számára nyújt támogatást. A támogatás a Cisco Hálózati Akadémia Program beindításához szükséges alapvető laborfelszerelésekre (5 útvonalválasztó, 2 kapcsoló, alapvető kábelezés és egy éves jótállás, illetve karbantartás) vonatkozik.

A Cisco Systems két évvel ezelőtt kezdte meg tárgyalásait a Minisztériummal, hogy a kormányzat figyelmét is felhívja az informatikai képzés egy speciális, de nagyon fontos területére: a hálózati szakemberek oktatására. Ugyanakkor a cég felhívta a figyelmet a globális, valamint a hazai piacot is jellemző és egyre fokozódó hálózati szakemberhiány várható negatív gazdasági hatásaira is. A Minisztérium felismerte, hogy a hazánkban már ma is jelentős és a kutatók által 2003-ra mintegy 37%-ra prognosztizált hálózati szakemberhiányt (Európára ugyanekkorra 35%-ot jeleznek) nem lehetséges kizárólag a hagyományos közoktatás eszközeivel hatékonyan csökkenteni. Az oktatási tárca követi az Európában és a világon egyre elterjedtebbé váló gyakorlatot, mely szerint a megoldás kidolgozásában szorosan együttműködik a magánszférával, főként az információtechnológiai cégekkel, valamint azok szakértőivel.

A Cisco Systems világszerte 134 országban szerzett -- és szerez folyamatosan -- tapasztalatokat a hálózati szakemberképzés terén azáltal, hogy kidolgozta és a gyakorlatban is működteti a Cisco Hálózati Akadémia Programot. Az 1997-ben beindított kezdeményezés olyan szigorúan non-profit szakképzési program és hálózat, amely oktatási intézmények, vállalatok, a kormányzat és a Cisco Systems közötti együttműködés eredményeként jött létre. A Program alapját egy folyamatosan bővített, e-Learning alapú tananyag képezi, amely szigorú követelményeket támasztó gyakorlati oktatással egészül ki. A képzés nyitva áll minden 16. életévét betöltött diák számára, és nemzetközi szabványoknak megfelelő, univerzális és semleges hálózati szakdiplomát nyújt. A semlegesség ebben az esetben azt jelenti, hogy a képzésből kikerülő szakemberek azonnal tudják hasznosítani szakismereteiket és gyakorlati tapasztalataikat függetlenül attól, hogy az őket alkalmazó vállalat, vagy más szervezet mely gyártó berendezéseit használja. (Tehát képesítésük nem csupán a Cisco berendezéseinek ismeretéről tanúskodik.)

Hazánkban is több éve működnek Cisco Hálózati Akadémiák, elsősorban felsőoktatási és szakképző intézmények közreműködésével. Eddig 24 intézmény kapcsolódott be a képzési programba, és további mintegy 70 jelezte ez irányú szándékát. A Cisco Systems úgy gondolja, hogy ennek a -- nem pusztán elméleti és gyakorlati tananyagot, hanem az oktatás és az oktatóképzés komplett struktúráját is biztosító -- képzési formának hazai széles körű alkalmazása hatékony eszközt jelenthet a hálózati szakemberhiány csökkentésére. Annál is inkább, mert jelenleg ez az egyetlen olyan hálózati informatikus képzés, amely maximálisan 2 év tanulás -- és az előírt vizsgák sikeres letétele -- után azonnal felhasználható, és valóban gyakorlati szaktudást ad a tanulók kezébe. A képzésből kikerülő szakemberek alkalmasak bármely kis- és középvállalat 100 végpont alatti rendszerének megtervezésére, telepítésére és karbantartására. Ezért a Cisco Hálózati Akadémia Program elterjesztése és támogatása a piac számára gyors és hatékony munkaerőpótlást jelent, hiszen ez egy olyan szakképesítés, amelynek követelményrendszere teljes egészében tükrözi az aktuális gazdasági igényeket, elvárásokat.

Az Oktatási Minisztérium a Nemzeti Szakképzési Intézet bevonásával megvizsgálta a Cisco Systems által ajánlott oktatási modellt és tananyagot, és a program hivatalos bevezetésének támogatása mellett döntött. Ennek érdekében 2000 novemberétől az oktatási tárca és a Cisco Systems közösen alkalmaz egy projektvezetőt, akinek feladata az együttműködés összehangolása. A Nemzeti Szakképzési Intézet által koordinált közös munka eredményeképpen megvalósult a képzés hivatalos akkreditációja, melynek értelmében a Cisco Hálózati Akadémia Program képezi az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ) idén bekerült "informatikai hálózati rendszertelepítő" elnevezésű, 31 4641 01-es számú szakképesítés alapját. A szakmai és vizsgakövetelmények formai és törvényi előírásoknak megfelelő előkészítését az NSZI végezte.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a köz- és magánszféra együttműködésének eredményeképpen a hazai oktatásban elterjedhet egy olyan képzés, amely a tanulók számára a legmodernebb számítógépes hálózati ismeretek megszerzését teszi lehetővé, és ezzel közvetlenül járul hozzá a hazai hálózati szakemberhiány csökkentéséhez" -- mondta Béres István, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási beruházásokért felelős kormánybiztosa.

Az Oktatási Minisztérium, az NSZI és a Cisco Systems kezdeményezését követő együttműködés tapasztalatai alapján az OM és az NSZI a közelmúltban több információtechnológiai céggel is tárgyalásokat kezdeményezett, hogy a Cisco Hálózati Akadémia Programhoz hasonló további iparági támogatással és háttérrel rendelkező oktatási lehetőségeket kutasson fel a hazai informatikai szakemberképzés számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról