Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 17. 11:25

Októberben a hp volt a legnagyobb notebook-gyártó

[CNET] Az NPD Intelect által elvégzett felmérés szerint októberben a Hewlett-Packard volt az első számú notebook-gyártó, legalábbis ami az amerikai kiskereskedelmi piacot illeti.

[CNET] Az NPD Intelect által elvégzett felmérés szerint októberben a Hewlett-Packard volt az első számú notebook-gyártó, legalábbis ami az amerikai kiskereskedelmi piacot illeti.

A vállalat szerint tavaly októberhez képest az eladott notebookok száma 9 százalékkal csökkent. A legnagyobb gyártó, a Hewlett-Packard 2 százalékkal növelte piaci részesedését és a megszerzett 28 százalékkal az első helyre került. Az amerikai céget szorosan követi a Sony, a japán gyártó 26 százalékos részesedést szerzett.

Nagy meglepetésre a Compaq a harmadik helyre csúszott vissza, a szeptemberi vezető pozíciója ellenére. A Compaq piaci részesedése egy hónap alatt 32 százalékról 21 százalékra zuhant.

Elemzők szerint az okóber különösen fontos hónap volt a notebook-piacon, ugyanis ekkor jelentek meg az első Windows XP-vel szerelt modellek.

Az egész évre vetítve a Compaq továbbra is őrzi vezető pozícióját és 32 százalékos piaci részesedését. A hp piaci részesedése egész évre vetítve "mindössze" 23 százalék.

Kereskedelmi források szerint a novemberi eladások különösen erősek voltak, főként a gyártók közötti árversenynek köszönhetően. Az alacsony árak miatt a notebookok népszerűbbek voltak, mint az asztali konfigurációk.

A notebookok átlagos kiskereskedelmi ára tavaly októberhez képest jelentősen csökkent. 2000 októberében a hordozható gépek átlagos ára 1715 dollár volt, idén októberben csak 1509 dollár. Az árcsökkenés mögött főként az alkatrészek árának csökkenése áll -- véli az NPD.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról