Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 14. 12:54

Forradalmi újításokat vezet be a Palm OS 5

Nem kérdés, hogy a Palmnak a puszta léte függ az új operációs rendszerétől, a jövőre megjelenő Palm OS 5-től. A hírek szerint gyökeres változások várhatók, mindazonáltal a Palm megtartja a kompatibilitást az eddig kifejlesztett alkalmazásokkal.

Nem kérdés, hogy a Palmnak a puszta léte függ az új operációs rendszerétől, a jövőre megjelenő Palm OS 5-től. A hírek szerint gyökeres változások várhatók, mindazonáltal a Palm megtartja a kompatibilitást az eddig kifejlesztett alkalmazásokkal.

A legfontosabb változás az operációs rendszer futtató platformot érinti. A Palm szakít a jól bevált Motorola DragonBall processzorokkal és a sokkal erősebb ARM 7-re áll át. A nagyobb teljesítményű processzor komplexebb és látványosabb alkalmazások futtatását teszi majd lehetővé.

Bár kétségtelen, hogy a Motorola DragonBallnak korlátozottak a képességei, a chip rendkívül keveset fogyaszt. A Palm OS-t futtató gépeknek egyik nagy előnye a hosszú működési idő, egyesek szerint azonban az ARM processzorok bevezetésével ez a tulajdonság megszűnik majd.

David Nagel, a Palm Platform Solutions Group elnök-vezérigazgatója egy intejúban elmondta, hogy a Palm OS 5 egy 32 bites többfeladatos és többszálú operációs rendszer lesz, amely ARM 7 processzorokon fut majd.

Nagel szerint komoly hangsúlyt fektetnek majd a biztonsági funkciókra. "Az eddigieknél sokkal mélyebb szintű biztonsági ellenőrzést vezetünk be" -- mondta Nagel.

A Palm idén ősszel vásárolta fel a Be-t és 45 mérnököt is megszerzett. A Be már régóta fejlesztette 32 bites többfeladatos, többszálú operációs rendszerét, amely széles körű multimédiás támogatással rendelkezik. Nagel szerint a Palm OS 5 mindenképpen épít majd a Be tapasztalataira.

A Palm OS legnagyobb riválisa, a Pocket PC már régóta fejlett multimédiás képességekkel rendelkezik. Elemzők szerint a Microsoft operációs rendszere 2005-re nagyobb példányszámban kel majd el, mint a Palm OS.

Mivel a Palm következő generációs kéziszámítógépei rendelkeznek Bluetooth-támogatással, az operációs rendszerből aligha maradhat ki a technológia.

A változások ellenére a Palm nem tagadja meg a múltját: az új operációs rendszeren pár kivételtől eltekintve minden Palm OS alkalmazás futni fog. A Palm szerint csak azok a programok nem működnek majd, amelyek fejlesztésénél figyelmen kívül hagyták a Palm alkalmazásfejlesztésre vonatkozó irányelveit.

Egyes fejlesztők már betekintést kaphattak a Palm OS 5-öt futtató gépek képességeibe, természetesen szigorú titoktartási kötelezettség mellett. Azonban a februárban esedékes PalmSource konferencián a nagyközönség is megismerheti a Palm OS 5 képességeit.

A Palm OS 5 várhatóan 2002 második felében jelenik meg, természetesen az azt futtató kéziszámítógépekkel együtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról