Szerző: Vörös Péter

2001. december 14. 20:57

Növekvőben a mobiltelefonos webfelhasználás Nyugat-Európában

[CNET, Reuters] Az Analysys piackutató cég szerdán közzétett eredményei szerint 2006-ra 110 millió nyugat-európai mobilinternet-felhasználó lesz, szemben a jelenlegi néhány millióval.

[CNET, Reuters] Az Analysys piackutató cég szerdán közzétett eredményei szerint 2006-ra 110 millió nyugat-európai mobilinternet-felhasználó lesz, szemben a jelenlegi néhány millióval.

Minden harmadik nyugat-európai mobilfelhasználó a legújabb mobiltelefon szolgáltatási technológiát fogja használni, ami összesen évi 23 milliárd eurós pótlólagos adatforgalmi bevételt fog jelenteni a mobilszolgáltatóknak.

Eleinte az üzleti felhasználók és a gyakran utazók használják a gyorsabb, folyamatos internet-hozzáférést nyújtó GPRS (General Packet Radio Service) technológiát főként arra, hogy biztonságosan rá tudjanak kapcsolódni a vállalati hálózatokra és az e-mail szerverekre.

Az Analysys szerint a szolgáltatóknak gyorsan össze kell kötniük mobil adathálózataikat, különben a legelső ügyfelek csalódni fognak az új szolgáltatásban.

Katrina Bond, Analysys egyik elemzője szerint a kezdeti felhasználók jellemzően olyan sokat utazó üzletemberek, akik számára a vállalati e-mailhez való mobil hozzáférés kulcsfontosságú a GPRS felhasználásánál.

A roaming a mobiltelefónia hangszolgáltatásán belül az egyik legfontosabb bevételi forrássá vált az utóbbi időben, de a mobil adatszolgáltatások roamingja még gyerekcipőben jár, márpedig anélkül csak félmegoldásról lehet szó. Bár az elmúlt fél évben több mint 50 nyugat-európai mobilszolgáltató indította el GPRS hálózatát, mégis mindössze néhány nyújt mobil adatroamingot.

A skandináv országok, valamint Németország és Ausztria az első olyan országok, ahol a szolgáltatók adatroamingot nyújtanak. A mobil adatroaming jóval bonyolultabb, mint a hangroaming, mivel azonkívül, hogy hozzáférés kell a hálózathoz, a felhasználónak a saját szolgáltatója hálózatán keresztül kell letöltenie az egyes internetes oldalakat.

Elemzők szerint új vállalatok kezdenek megjelenni, amelyek mobil adathídként fognak működni a különböző országokban lévő szolgáltatók között. Ezek az ún. "GRX" vállalatok egy idő után tartalom- és szolgáltatás-aggregáló cégekké válhatnak.

Az olyan GRX vállalatok, mint a svéd Telia és az amerikai TSI már jelezték is azt, hogy tartalomszolgáltatókat és alkalmazásszolgáltatókat keresnek ügyfélként. Más fontos szereplők ezen a piacon a Cable & Wireless, az Energis, a France Telecom kezében lévő Equant, a Telenor, a Comfone, az Infonet és a finn Sonera.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról