Szerző: Vörös Péter

2001. december 13. 00:46

Az Intel a telekommunikációs szerverek piacán kívánja megtámadni a Sunt

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Intel szerdán bejelentette, hogy készen áll olyan építőelemek szállítására, amelyek a távközlési- és internetszolgáltatók különösen megbízható szervereihez szükségesek. A cég ezzel közvetlenül célozza meg a rivális Sunt, amely vezető helyen áll ezen a piacon.

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az Intel szerdán bejelentette, hogy készen áll olyan építőelemek szállítására, amelyek a távközlési- és internetszolgáltatók különösen megbízható szervereihez szükségesek. A cég ezzel közvetlenül célozza meg a rivális Sunt, amely vezető helyen áll ezen a piacon.

Az Intel, a világ legnagyobb chipgyártója, bejelentette, hogy a következő építőelemeket kínálja: Pentium III Xeon processzor, alaplap és számítógépház (megj.: ennyit a bejelentés konkrétumairól ... ). Ezekből a Dellhez, a Hewlett-Packardhoz, a Compaqhoz vagy a Nortelhez hasonló cégek építenék meg magukat a szervereket, hozzáadva a memóriamodulokat, winchestereket és különféle kártyákat, amelyek az olyan szolgáltatásokhoz szükségesek, mint a "voice over the Internet" (hangátvitel az interneten keresztül). Ezek a cégek értékesítik majd a szervereket a távközlési- és internetszolgáltatóknak.

Az új Intel-alapú szerverek legfontosabb újdonsága az, hogy meg fognak felelni a Network Equipment Building Specification (NEBS) ill. a European Telecom Standards Institute (ETSI) által előírt szigorú követelményeknek, és eleve úgy lesznek tervezve, hogy különleges hőségben, hidegben, tűzben, valamint földrengés és egyéb természeti katasztrófák közepette is működjenek, ez jelentős tervezési munkát ró majd a szervergyártókra.

Eddig az ún. NEBS-megfelelőségű ill. NEBS-által tanúsított szerverek általában valamilyen Unix operációs rendszert futtattak, és IBM, Sun, Compaq, Hewlett-Packard, vagy más processzort használtak.

Az Intel építőelemeire épülő szerverek Windowst, Linuxot vagy Unixot futtatnak majd, közölte az Intel. A cég először a 2001. májusi Intel Developer Forumon fejtette ki terveit a távközlési szerverpiaccal kapcsolatban.

Abhi Talwalkar, az Intel vállalati termék csoportjának alelnöke és igazgatóhelyettese elmondta, hogy az Intel már korábban is úgy vélte, hogy a telekommunikációs szerver piac ígéretes terület, de az utóbbi másfél évben a cég még jobban összpontosított erre a területre. Talwalkar szerint a most bejelentett építőelemek egy jóval szélesebb termékcsalád első tagjai.

Az Intelnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga a Sun ellen, mivel a Sun már jó ideje piacvezető ezen a területen. A Sun korai vezető helyét a távközlési piacon később arra használta fel, hogy sikeresen értékesítette szervereit olyan újabb ügyfeleknek, mint az internetszolgáltatók (ISP-k) és a webhosting cégek. Ez oda vezetett, hogy a távközlési és ISP piacon a cég becsült piaci részesedése 60%.

Talwalkar is elismerte, hogy a Sun már évek óta beásta magát a távközlési piacon.

Az Intel célja most az, hogy megismételje a sokkal egyszerűbb, általános számítógép szerverpiacon elért sikerét a távközlési szerverpiacon. A cég most bejelentett építőelemeiből készített szerverek vetélytársa a Sun Netra termékcsaládja.

Az Intel csak jövőre fogja bejelenteni, hogy mely számítógépgyártók fogják készíteni a szervereket, de májusban a Hewlett-Packard közölte, hogy mérlegelni fogja a kérdést. A szerverek gyártása az Intel tervei szerint 2002 első negyedévében elkezdődhet. Az Itanium-alapú csomagok megjelenése 2003-ban várható.

Stephen Smith, a Sun egyik csoport marketing menedzsere közölte, hogy a Sun üdvözli a vetélytársakat, amelyek üldözik a céget, egyúttal kiemelte azt, hogy az Intel számára igen nagy kihívás lesz az, hogy olyan robosztus rendszereket állítsanak össze, mint a Sun szerverei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról