Szerző: Ady Krisztián

2001. december 12. 13:48

MPEG-4 támogatás a RealNetworks szoftvereiben

[C|NET] A RealNetworks meglepő bejelentése, mely szerint támogatni fogja az új nyílt szabványt, tovább növelheti a meglehetősen sok formátumot használó streaming piac kompatibilitását. Az egységesebb, keresztplatformos formátumok használata egyszerűbbé teheti az online sugárzó cégek helyzetét. A RealNetworks támogatni fogja az MPEG-4 formátumot a RealSystem iQ és RealOne médialejátszó alkalmazások következő verzióiban, addig pedig átmenetileg az Envivio bővítményeivel oldja meg ezt.

[C|NET] A RealNetworks meglepő bejelentése, mely szerint támogatni fogja az új nyílt szabványt, tovább növelheti a meglehetősen sok formátumot használó "streaming" piac kompatibilitását. Az egységesebb, keresztplatformos formátumok használata egyszerűbbé teheti az online sugárzó cégek helyzetét. A RealNetworks támogatni fogja az MPEG-4 formátumot a RealSystem iQ és RealOne médialejátszó alkalmazások következő verzióiban, addig pedig átmenetileg az Envivio bővítményeivel oldja meg ezt.

Emellett a cég bejelentette, hogy csatlakozott a Third Generation Partnership Project (3GPP) csoporthoz, mely a harmadik generációs mobilkészülékek, rendszerek fejlesztését, specifikációnak előkészítését végzi. A csoport szintén az MPEG-4-et támogatja, mint elsődleges szabvány.

A szabvány szakértői szerint az MPEG-4 több jelentős előnnyel rendelkezik a jelenleg használatos formátumokkal szemben, sokkal egyszerűbbé teszi a video- és audioállományok továbbítását, közvetítését az Interneten keresztül. Lényegesen egyszerűbbé, mint a két nagy rivális RealNetworks és Microsoft jelenlegi megoldásai.

Eddig az Apple és néhány más technológiában érdekelt jelezte érdeklődését az MPEG-4 iránt, létrehozva az "Internet Streaming Media Association" (ISMA) csoportot, melynek feladata az MPEG-4 népszerűsítése, reklámozása lenne. A RealNetworks és a Microsoft viszont nem csatlakozott ehhez a csoporthoz, továbbra is saját formátumukat helyezték eddig előtérbe.

A kedvező jelek ellenére sajnos több technikai, licencelési és marketing gond gátolja az MPEG-4 terjedését, a szabadalmakkal rendelkező felek egyelőre elfogadhatatlan licencelési feltétleket szabnak. Éppen ezért Rob Koenen, az MPEG-4 Industry Forum elnöke szerint egyelőre MPEG-4 kompatibilis megoldások léteznek csak, például az Apple MPEG-4 kompatibilis QuickTime szoftvere heteken belül megjelenhet. Egyes bétatesztelők már megkapták az 5-ös verzió MPEG-4 kompatibilis példányát tesztelésre.

Az egységes felület létrehozására irányuló kezdeményezések fő problémáját nagyon jól példázza a Microsoft esete. Noha a cég rendelkezik szabvány-kompatibilis MPEG-4 kodekkel, és azt Windows Media Player alkalmazása támogatja is, a formátumot csak saját audiokodekjével és file-formátumával használja. Ezzel egy alapvető falat húzott a technológia és az MPEG-4 hivatalos formátumát használni kívánó közösség közé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról