:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 11. 01:03

Az IBM-et érintette a legkevésbé az amerikai szerverpiac harmadik negyedéves hanyatlása

[CNET] Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a harmadik negyedévben 30%-kal esett vissza az amerikai szerverpiac. A visszaesés az IBM-et érintette a legkevésbé, míg a Hewlett-Packard erőteljesen megközelítette a Sunt a kulcsfontosságú Unix szerverek szegmensében.

[CNET] Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése szerint a harmadik negyedévben 30%-kal esett vissza az amerikai szerverpiac. A visszaesés az IBM-et érintette a legkevésbé, míg a Hewlett-Packard erőteljesen megközelítette a Sunt a kulcsfontosságú Unix szerverek szegmensében.

A harmadik negyedévben a teljes szerverpiac 10,7 milliárd $-ra esett vissza a 2000. harmadik negyedéves 15,2 milliárd $-hoz képest, közölte az IDC.

A piac egészét nézve az IBM forgalma 6,1%-kal 2,8 milliárd $-ra esett vissza, de a cég piaci részesedése 6,5%-kal nőtt. Ez utóbbi jelentős része az IDC szerint a Sun kárára történt, amelynek piaci részesedése 6,3%-kal csökkent, a forgalma pedig 53%-kal 1,33 milliárd $-ra csökkent.

A Sun forgalma tavaly ugyan nőtt, de úgy tűnik, hogy az IBM megfelelő válaszokkal rukkolt elő a kihívásra és jelenleg jelentős forgalmat vesz el a Suntól. A Hewlett-Packard, amely egykor a Unix szerver szegmens vezetője volt, szintén sikeresen vág vissza a Sunnak és immár csak hajszálnyi választja el a Sun piaci részesedésétől ebben a szegmensben.

Az IDC szerint a harmadik negyedévben a Unix piacon a Sun részesedése 28,8% volt, 1,33 milliárd $-os forgalommal. A második helyen a HP állt 28,5%-os piaci részesedéssel, 1,31 milliárd $-os forgalommal. A harmadik helyen az IBM végzett 960 millió $-os forgalommal és 20,9%-os piaci részesedéssel.

A szerverpiac egészét nézve a második helyen a Compaq végzett 16,3%-os részesedéssel, a cég szerverforgalma 34,7%-kal 1,75 milliárd $-ra esett vissza a harmadik negyedévben. A HP végzett a harmadik helyen 15,2%-os piaci részesedéssel, a vállalat forgalma 29,7%-kal 1,64 milliárd $-ra csökkent az előző év hasonló időszakához képest.

A Sun után az ötödik helyen a Dell végzett 7,9%-os piaci részesedéssel, a cég forgalma 5,8%-kal 847 millió $-ra esett vissza (ez a legkisebb visszaesés az első öt cég között).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.