:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 10. 15:53

A Sun a várakozásoknak megfelelő negyedéves eredményekre számít

[CNET] Egyelőre nem történt semmi meglepő a Sun decemberrel záruló második pénzügyi negyedéve során. Michael Lehman, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a megrendelések a várakozásoknak megfelelően alakulnak, ami jó jelnek számít.

[CNET] Egyelőre nem történt semmi meglepő a Sun decemberrel záruló második pénzügyi negyedéve során. Michael Lehman, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a megrendelések a várakozásoknak megfelelően alakulnak, ami jó jelnek számít.

A First Call által reprezentált elemzők arra számítanak, hogy a Sun második pénzügyi negyedéves forgalma 3,1 milliárd dollár, vesztesége pedig részvényenként 4 cent lesz. Egy évvel ezelőtt a cég negyedéves forgalma 5,1 milliárd dollár, nyeresége részvényenként 16 cent volt.

Bár a cég vezetői nem adtak előrejelzést a második pénzügyi negyedéves forgalommal kapcsolatban, annyit megjegyeztek, hogy az előző negyedévben elért 2,9 milliárd dollárhoz képest javulni fog a forgalom. Lehman megjegyezte, hogy a negyedik pénzügyi negyedévre már újra nyereséges lesz a vállalat.

Mark Specker, a SoundView Technology Group egyik elemzője szerint a kizárólag a mostani állapot szerinti előrejelzések szinte bizonyosan tévesek, mivel a Sun általában decemberben szerzi a második pénzügyi negyedéves forgalom 60%-át.

A SoundView kutatásai azt mutatják, hogy a Sun jól szerepelt októberben és novemberben, bár ez Specker szerint nem a teljesen új megrendelések eredménye, hanem a szeptemberről átcsúszott értékesítéseké.

Laura Conigliaro, a Goldman Sachs egyik elemzője optimistábban látja a helyzetet, miután találkozott a Sun vezetőivel. Conigliaro szerint javult a piac az USA-ban és stabilizálódás tapasztalható a többi fő régióban is.

A Sun legújabb termékei, pl. a Starcat csúcskategóriájú szerver és az UltraSPARC III processzoron alapuló középkategóriájú termékek segítenek abban, hogy a cég növelje piaci részesedését, mondta Ed Zander, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója. Zander szerint a cég sokkal erősebb, mint 2000 decemberében.

Egyes piackutatások szerint az IBM piaci részesedést szerzett a Sun kárára az idén. Azonban dacára az új, olcsóbb IBM szervereknek (mint pl. a Regatta), Zander úgy véli, hogy a Sun egyetlen, egységes operációs rendszere, amely az összes szerverben megtalálható, vonzó lesz az ügyfelek számára.

Zander szerint az IBM-nek (amely egyértelműen a Sun legfőbb vetélytársa a csúcs- ill. középkategóriájú szerverpiacon) túl sok különböző operációs rendszere (OS/390, OS/400, Unix ill. Linux) van.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.