Szerző: Vörös Péter

2001. december 10. 09:35

A legnagyobb Hewlett-Packard részvényes hivatalosan is bejelentette, hogy ellenzi a Compaq felvásárlását

[CNET, Reuters] A Hewlett-Packard legnagyobb részvényese pénteken közölte, hogy ellenzi a Compaq Computer felvásárlását, ezzel igen kényelmetlen helyzetbe hozva Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgatóját és mindazokat, akik támogatják az ügyletet.

[CNET, Reuters] A Hewlett-Packard legnagyobb részvényese pénteken közölte, hogy ellenzi a Compaq Computer felvásárlását, ezzel igen kényelmetlen helyzetbe hozva Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgatóját és mindazokat, akik támogatják az ügyletet.

A David and Lucile Packard Foundation kezében van a HP részvényeinek 10%-a. Az alapítvány közölte, hogy meghozták az előzetes döntést az egyesülés ellenzéséről, ez azt jelenti, hogy a HP alapító családjainak tagjai (a részvények 17%-a) egyhangúan ellenzik az egyesülést.

A HP és a Compaq egy közleményben tudatták, hogy továbbra is elkötelezettek az egyesülés mellett, és ki vannak ábrándulva az alapítvány döntésével kapcsolatban. A két cég ennek ellenére tovább fogja folytatni kampányát annak érdekében, hogy megszerezzék más befektetők támogatását az ügylethez.

Susan Packard Orr, a Packard alapítvány igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy "a kuratórium megérti a menedzsment által figyelembe vett stratégiai megfontolásokat, de alapos tanulmányozás és elemzés után az igazgatótanács azt az előzetes döntést hozta, hogy összességében az alapítvány legjobb érdekeit az szolgálja, ha a Hewlett-Packard nem viszi végbe a tervezett ügyletet.

Elemzők szerint az alapítvány ellenkezése komoly veszélyt jelent az ellentmondásos ügyletre, sőt még Fiorina állásába is kerülhet a dolog.

Roy Papp, az L. Roy Papp & Associates ügyvezető igazgatója szerint ez a döntés az ügylet végét jelenti. Daniel Kunstler, a J.P. Morgan egyik elemzője szerint a Packard alapítvány döntése nem feltétlenül jelenti az egyesülés végét, bár azt is hozzátette, hogy igen nehéz lesz megmenteni az ügyletet.

Kunstler szerint nagyon nehéz úgy módosítani a felvásárlást, hogy az üzleti alapon lévő ellenvetéseknek megfeleljen az ügylet. Az egyik ilyen ellenvetés az, hogy az egyesült cég túlságosan ki lesz téve az alacsony nyereséghányadú termékeknek, pl. a PC-knek.

Kunstler úgy véli, hogy Fiorina a saját hírnevét tette fel az ügyletre és állítólag nem valószínű, hogy marad a cég élén, ha az egyesülés elbukik.

A Hewlett-Packard részvényárfolyama pénteken, az alapítvány bejelentése előtt 0,19$-ral (0,81%-kal) 23,52$-ra emelkedett, míg a Compaq részvényárfolyama 0,21$-ral (1,89%-kal) 11,32$-ra nőtt. Az elmúlt egy évben a Hewlett-Packard részvényárfolyama 12,50-37,95$, a Compaq részvényárfolyama 7,26-25,00$ között volt.

A New York-i Értéktőzsde pénteki zárása után a HP részvényárfolyama 6,3%-kal 25$-ra emelkedett a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben, míg a Compaq részvényárfolyama 12%-kal 10,01$-ra csökkent, mivel a kereskedők reagáltak arra az eshetőségre, hogy az egyesülés nem fog sikerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról