Szerző: Ady Krisztián

2001. december 9. 20:33

Provokatív sajtóközlemény az ingyenes szolgáltatóktól: megszűnhet az ingyenes internet!

A Magyarországon működő két ingyenes internet-hozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart Kft. és a kiwwi Kommunikációs Kft. aggodalmát fejezi ki, mivel 15 nappal a Hírközlési Törvény hatályba lépése előtt még nem ismert sem a döntéshozók elképzelése, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete. Ez lehetetlenné teszi a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében történő véleményezést az érintettek részéről.

A Magyarországon működő két ingyenes internet-hozzáférést nyújtó szolgáltató, a Freestart Kft. és a kiwwi Kommunikációs Kft. aggodalmát fejezi ki, mivel 15 nappal a Hírközlési Törvény hatályba lépése előtt még nem ismert sem a döntéshozók elképzelése, sem pedig a konkrét végrehajtási rendelet tervezete. Ez lehetetlenné teszi a mindenkinek megfelelő szabályozási környezet kialakítása érdekében történő véleményezést az érintettek részéről.

Amennyiben a közeljövőben életbe lépő végrehajtási rendelet túl alacsony részesedést állapít meg az internet szolgáltató jutalékaként (az EU gyakorlattól jelentősen eltérő mértékben), amit a távközlési szolgáltató fizet a generált forgalom után, akkor a két szolgáltató nem látja biztosítottnak az ingyenes internet-hozzáférés fenntarthatóságát.

Ebben az esetben a két szolgáltató több mint 260 ezer regisztrált ügyfele számára megszűnik az ingyenes internetezés, és egyben százezer magyarországi háztartásnak kell lemondania a világhálóhoz történő csatlakozás olcsó lehetőségéről. A független kutatóintézetek becsléseit figyelembe véve -- melyek szerint az ingyenes szolgáltatók 3-5 százalék ponttal növelték a jelenleg 16 százalékos hazai internet penetrációt --, összességében 20 százalékkal csökkenhet a hazai netezők száma.

A konkrét számokon túl ez komoly megtorpanást jelent a magyar információs társadalom fejlődésében, és valószínűleg a magyar online piac minden szereplője megérzi majd a piac méretének csökkenését. Természetesen az sem közömbös, hogy így nem kerülhet sor a két szolgáltató által tervezett további több milliárd forintos beruházásra, és az ingyenes hozzáférési pontok további terjesztésére sem.

Mindazonáltal a két szolgáltató bízik benne, hogy a döntéshozók -- a magyar internet társadalom fejlesztése mellett eddigi kinyilvánított szándékaikkal összhangban -- olyan döntésre jutnak, ami továbbra is lehetővé teszi az ingyenes internetezést több százezer magyar lakos számára. Ezzel nemcsak az esélyegyenlőséget javítják, de hozzájárulhatnak az online szféra további egyenletes fejlődéshez is.

Hogy miért is provokatív a fenti sajtóközlemény? Szerintem a vastagon szedett részt átolvasva mindenkinek felszalad a szemöldöke. Hiszen jelenleg SEMENNYIT sem kapnak az ingyenes szolgáltatók a telefonszolgáltató számára generált forgalomból és a szolgáltatás most is működik, több-kevesebb sikerrel. Így végképp nem értem, miként következik az alacsony átadott jutalékból a szolgáltatás megszűnése, hiszen csak többletbevételhez jutnak ezek a szolgáltatók, még ha viszonylag minimálishoz is, bár nem is lehet ez olyan minimális 260.000 regisztrált ügyfél esetén.

Egyetlen esetben képzelhető el az ügyfelek számának erőteljes csökkenése, ezáltal az ingyenes szolgáltók megélhetésének ellehetetlenülése: amennyiben megszűnnek a jelenleg érvényben lévő internetes kedvezmények. Ebben az esetben valóban komoly csökkenés várható az internetezők létszámában, főként az ingyenes szolgáltatót választók körében, hiszen valószínűleg azért választ valaki ilyen szolgáltatót, mert korlátozottak az anyagi lehetőségei. Várhatóan az átalányhoz, 150 Ft-os kedvezményhez mérten magasabb telefonköltséget nem lesz képes kifizetni, így inkább lemond a netezésről, vagy erősen korlátozza internetezései időtartamát.

Tény, hogy nagyon sok a nyitott kérdés a távközlési törvény hivatkozott részével kapcsolatban, s bár a végrehajtási utasítások már elkészültek, azok tartalmáról jelenleg még semmit sem tudni. Ennyiben érthető az aggodalom, hiszen ezen ismeretek nélkül még a legközelebbi eljövendő időszakra sem lehet tervezni.

Ugyanakkor a sajtóközlemény további megállapításaival egyet kell érteni, hiszen valóban jelentős változásokra készülhetünk, melyek alapjaiban változtathatják meg a jelenlegi online piac helyzetét, a magyar internetezők szokásait, esetlegesen létszámát. Minden azon múlik, hogy a relatíve alacsonyabb -- a komoly netezőknek mégis megfizethetetlen netszámlát generáló -- percdíjak mellett lesz-e bármilyen kedvezményes, a jelenlegi kedvezményekkel versenyező, azoknál nem rosszabb lehetőség az internetszolgáltatóknál, főként a fordított díjelszámolás előnyeit kihasználva.

Kiváncsian várjuk azokat a csomagokat, melyekkel a Matáv minap kiküldött szóróanyaga szerint "csökkenthetjük internetezési költségeinket"!

  • Szólj hozzá a fórumban!
  • Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

    a címlapról