Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 5. 18:54

Áttörés a memóriaiparban: elkészült a világ első kereskedelmi forgalomba kerülő háromdimenziós félvezetője

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) tegnap bejelentette, hogy megkezdte a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő háromdimenziós félvezetőjének sorozatgyártását. A szóban forgó alkatrész egy memóriachip, amelyet a Matrix Semiconductor tervezett.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. (TSMC) tegnap bejelentette, hogy megkezdte a világ első, kereskedelmi forgalomba kerülő háromdimenziós félvezetőjének sorozatgyártását. A szóban forgó alkatrész egy memóriachip, amelyet a Matrix Semiconductor tervezett.

A Matrix 3-D memória archiválásra használatos, a vállalat szerint akár 100 évig is tárolható rajta információ. A technológia lehetővé teszi, hogy a chipeket a jelenleg használatos berendezésekkel állítsák elő, miközben lényegesen nagyobb adatsűrűséget biztosít az elterjedt DRAM, SRAM, flash és Mask ROM alkatrészeknél. A chip méretének csökkentésével a Matrix 3-D memória előállítási költségei a jelenleg elterjedt megoldások töredékéért lesz előállítható.

Az előállításhoz szükséges technológiát a Matrix és a TSMC közösen fejlesztették ki. A három dimenziós megvalósítás révén a Matrix 3-D memória azonos kapacitás mellett lényegesen kisebb szilíciumszeletet igényel, mint vetélytársai. A cégek közleménye szerint készen állnak az alkatrészek kereskedelmi mennyiségben történő előállítására.

A Matrix Semiconductor szerint egy 64 MByte-os Matrix 3-D memóriakártya mindössze 10 dollárba kerül majd, miközben egy azonos kapacitású flash memória ennek minimum négyszeresébe kerül.

A Matrix Semiconductort 1998-ban alapították. A vállalat azóta több, mint 80 millió dollár tőkéhez jutott olyan befektetőktől, mint a Benchmark Capital, Skymoon Ventures, Microsoft és számos félvezető- és elektronikai gyártó. A vállalat jelenleg két szabadalmat jegyez a három dimenziós félvezetők tervezésével és gyártásával kapcsolatban.

A Matrix 3-D technológián alapuló egyszer írható memóriakártyák 2002-ben kerülnek kereskedelmi forgalomba szabványos flash formátumokban. A kártyák teljesen kompatibilisek a különféle flash memória alapú eszközökkel. A Matrix nem árulta el, mely gyártók alkalmazzák majd az új technológiát, azonban a cég képviselője megsúgta, hogy mindenki által ismert nevekről van szó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról