:

Szerző: Ady Krisztián

2001. november 29. 10:47

Serial ATA után jön a Serial SCSI

A nemrég bejelentett Serial ATA-ról szinte még alig tudunk valamit, de a Compaq Computer, IBM és még néhány nagyobb merevlemezgyártó máris közös programot kezdett egy szintén soros technológián alapuló új adatátviteli módszer kidolgozására.

A nemrég bejelentett Serial ATA-ról szinte még alig tudunk valamit, de a Compaq Computer, IBM és még néhány nagyobb merevlemezgyártó máris közös programot kezdett egy szintén soros technológián alapuló új adatátviteli módszer kidolgozására.

Éveken keresztül két szabvány harcolt a fogyasztók kegyeiért: az általánosabb felhasználásra szánt és olcsóbban megvalósított ATA, és a szerverekbe, nagyobb teljesítményű gépekbe épített, költségesebb SCSI. Mindkettőnek megvoltak a maga előnyei és hátrányai, az egyik olcsó volt de lassú, a másik gyors, de drága.

Az ATA szabvány felgyorsítására létrehozott konzorcium nemrégen jelentette be új szabványát, a Serial ATA-t. Most a SCSI is hasonló ráncfelvarráson eshet keresztül a hétfőn bejelentett újonnan alakult konzorcium jóvoltából. A két szövetségnek sok közös tagja van.

A merevlemezek nyilvánvalóan az egyre jobban gyorsuló számítógépek legszűkebb keresztmetszetei. Ezt mi magunk is tapasztalhatjuk, ha újonnan vásárolt merevlemezt építünk számítógépünkbe egy öregebb darabot lecserélve. Különösen fontos ezen hardverelem sebessége szerverekben, s más, gyors adathozzáférést igénylő megoldásokban.

A merevlemezek fejlesztői természetesen mindent megtesznek a minél nagyobb teljesítmény eléréséért: egyre nagyobb fordulatszámot alkalmaznak, gyorsabb, nagyobb cache-sel szerelik meghajtóikat, és egyéb trükköket alkalmaznak. Van azonban egy olyan gát, melyet nem tudnak leküzdeni külső segítség nélkül, ez pedig a párhuzamos adatfeldolgozás szinkronizációja miatti relatíve alacsony adatátviteli sebesség.

A merevlemez--gép kapcsolat felgyorsítására készült el végül a Serial ATA szabvány, mely a jelenlegi párhuzamos "busz" sorossá alakítását valósítja meg. Hiába növelnénk ugyanis a busz szélességét 32-ről például 64 érre, ha a szinkronizáció miatt lényegesen nem növelhető a busz sebessége, ráadásul a megnövekedett helyigény is problémákat okozhatna. Más a helyzet azonban, ha az egyes erek egymástól független órajelciklusokban, sorosan viszik át az adatokat, ekkor ugyanis nincs szükség szinkronizációra, s lényegesen nagyobb adatátviteli sebesség érhető el ugyanannyi ér felhasználásával.

A Serial Attached SCSI csoport tagjai közé tartozó Seagate, Maxtor és IBM, a chipgyártó LSI Logic és a Compaq ezt az utat szeretné követni a SCSI szabvány megreformálásakor is. Támogatásáról biztosította a csoportot a Western Digital, az Adaptec, a Fujitsu, a Hitachi, a QLogic és a Broadcom leényvállalta, a ServerWorks.

Az új szabványt támogató termékek legkorábban 2004-ben jelenhetnek meg. Bár a csoport nem nyilatkozott az új szabvány által elérhető sebességről, a Serial ATA-val kapcsolatos tapasztalatok kedvező képet festenek a Serial Attached SCSI jövőjéről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.