:

Szerző: Vörös Péter

2000. április 13. 17:47

Corel megvette a MetaCreations-től a Painter-t, a Bryce-t, a Kai's Power Tools-t és a KPT Vector Effects-et

A Painter és a KPT kiválóan kiegészítheti a Corel jelenlegi grafikus program kínálatát, míg a Bryce igen népszerű program, amellyel szintén sokat nyer a kanadai szoftveróriás. Pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra a cégek az ügylettel kapcsolatban.
A MetaCreations tavaly decemberben jelentette be azt, hogy eladja grafikus szoftvereit és a Metastream nevű termékre koncentrál, amellyel online kiskereskedelmi cégek realisztikus 3D-s modelleket mutathatnak termékeikről. Februárban azt is közölte a MetaCreations, hogy az összes szoftvercsomagját el kívánja adni.
A Corel bevásárlás a következő szoftvereket jelenti: Painter 6 (festőprogram), Bryce 4 (a népszerű 3D tájkép generáló program), a Kai's Power Tools 5 és 6 (Adobe Photoshop filterek) és a KPT Vector Effects 1.5 (Adobe Illustrator plug-in-ek). Az ügylet három, a Painter-rel kapcsolatos egyéb terméket is érinti: Painter Classic, Painter 3D és Art Dabbler. A Painter várhatóan erős társa lesz a Photo-Paint-nek.
A Corel az új termékeket egyelőre önállóan fogja értékesíteni, ezek ti. kiválóan bevezetett, jól ismert programok.
A termékekkel kapcsolatos ügyfélszolgálati és technikai támogatást július 1-től a Corel végzi (bár bizonyos technikai támogatást már május 20-tól fog nyújtani a kanadai cég), addig a MetaCreations-é a felelősség ezekkel kapcsolatban.
Ismerve a Corel elkötelezettségét a Linux iránt, felmerül a kérdés, vajon várható-e az igen jól csengő nevű szoftverek megjelenése Linux-ra is? A cég hivatalos válasz e kérdésre az, hogy egyelőre nincs megerősített időpont ezekkel kapcsolatban, bár azt megjegyezte a Corel szóvivője, hogy különösen a KPT-t és a Bryce-ot platform független szoftverként fejlesztette a MetaCreations és ezeket viszonylag egyszerű lesz portolni a Linux-ra.
Az ügylet hosszú út végét jelenti a MetaCreations számára: 1997-ben a cég a MetaTools, a Fractal, a Ray Dream, a Specular és a Real Time Geometry egyesüléseként jött létre. Ezentúl a Computer Associates-szel közösen alapított Metastream.com lesz a figyelem középpontjában (ebben a vállalatban 80% a MetaCreations-é): a tervek szerint interaktív és hagyományos reklámügynökségeknek fogják licencelni a 3D modellek elkészítésére felhasználható technológiát, melyet ez utóbbi cégek nagy Web-központú kereskedő vállalatoknak értékesítenek majd. A cég nemrég jelentette be a Metastream 3.0-at, e technológia legújabb változatát.
A MetaCreations egyúttal azt is bejelentette, hogy Carrara nevű 3D modellező, renderelő és animációs szoftverét (ez a korábbi Ray Dream Designer ill. Infini-D csomagok utódja) pedig az Adobe Systems vette meg (amely nemrég vette meg a MetaCreations-től a Canoma-t is). A cég egyelőre nem talált vevőt a Poser nevű 3D karakter-animációs eszközére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.