Szerző: Barna József

2001. november 27. 13:37

Az Infineon a Samsungot vádolja a memóriaárak csökkenése miatt -- az utóbbi cáfol

[CNET] A világ legnagyobb memóriagyártójának, a Samsung Electronics-nek a szóvivője tagadja az Infineon vezérigazgatójának azon vádjait, melyek szerint a Samsung önkényesen csökkentette árait annak érdekében, hogy a piac kisebb szereplőit ellehetetlenítse.

[CNET] A világ legnagyobb memóriagyártójának, a Samsung Electronics-nek a szóvivője tagadja az Infineon vezérigazgatójának azon vádjait, melyek szerint a Samsung önkényesen csökkentette árait annak érdekében, hogy a piac kisebb szereplőit ellehetetlenítse.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a memóriaárak rendkívül alacsony szintre történt süllyedése komoly problémákat okoz a gyártóknak. Több elemző és ipari szereplő vélte úgy, hogy kiutat jelenthetne a jelenlegi krízisből, ha a nagyobb gyártók megegyeznének, és mindannyian egy közös minimumra emelnék termékeik árát. Ám feltehetőleg az efféle megoldásokkal kapcsolatban szkeptikus szemlélőknek van igaza: hiszen ilyen ellenséges légkörben aligha képzelhető el bármiféle közös érdekeken alapuló megállapodás.

A memóriaárak közelmúltbeli időleges emelkedése mindenkit meglepett, és valójában senki sem volt képes elfogadható magyarázattal szolgálni a jelenségre. A dél-koreai Hynix Semiconductor egyik vezetője nyilatkozott azonban úgy, hogy az árak emelkedésének hátterében a versenytársak spekulatív árpolitikája áll. Hiszen -- állította a cég vezetője -- a nehéz helyzetben lévő Hynixot úgy próbálták ellehetetleníteni, hogy irreálisan alacsony árakat vezettek be, s ettől remélték, hogy a cég a tönk szélére jut. Amikor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a Hynix életben marad, normalizálták a piaci árakat, hiszen azok már saját profitabilitásukat is veszélyeztették.

Korábban e nyilatkozatot némileg paranoidnak minősítettük, ám elképzelhető, hogy tévedtünk. A Financial Times tegnapi számában ugyanis egy interjú jelent meg a német Infineon Technologies elnök-vezérigazgatójával, Ulrich Schumacherrel. Schumacher gyakorlatilag ezt az érvelést ismételte meg azzal a különbséggel, hogy a Samsungot vádolta az árak önkényes csökkentése általi nyomásgyakorlással.

A Samsung szóvivője tagadta a vádakat; mint mondta: "ez teljesen nonszensz." Schumacher ellenben elmondta még, hogy a közelmúltban tapasztalható áremelkedéseket nem a kereslet növekedése, hanem a piaci árak általa említett önkényes alacsonyan tartása taktikájának kisiklása okozta, és így véleménye szerint az elkövetkező két negyedévben továbbra sem várható fellendülés az iparágban.

a címlapról