Szerző: Barna József

2001. november 27. 13:37

Az Infineon a Samsungot vádolja a memóriaárak csökkenése miatt -- az utóbbi cáfol

[CNET] A világ legnagyobb memóriagyártójának, a Samsung Electronics-nek a szóvivője tagadja az Infineon vezérigazgatójának azon vádjait, melyek szerint a Samsung önkényesen csökkentette árait annak érdekében, hogy a piac kisebb szereplőit ellehetetlenítse.

[CNET] A világ legnagyobb memóriagyártójának, a Samsung Electronics-nek a szóvivője tagadja az Infineon vezérigazgatójának azon vádjait, melyek szerint a Samsung önkényesen csökkentette árait annak érdekében, hogy a piac kisebb szereplőit ellehetetlenítse.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a memóriaárak rendkívül alacsony szintre történt süllyedése komoly problémákat okoz a gyártóknak. Több elemző és ipari szereplő vélte úgy, hogy kiutat jelenthetne a jelenlegi krízisből, ha a nagyobb gyártók megegyeznének, és mindannyian egy közös minimumra emelnék termékeik árát. Ám feltehetőleg az efféle megoldásokkal kapcsolatban szkeptikus szemlélőknek van igaza: hiszen ilyen ellenséges légkörben aligha képzelhető el bármiféle közös érdekeken alapuló megállapodás.

A memóriaárak közelmúltbeli időleges emelkedése mindenkit meglepett, és valójában senki sem volt képes elfogadható magyarázattal szolgálni a jelenségre. A dél-koreai Hynix Semiconductor egyik vezetője nyilatkozott azonban úgy, hogy az árak emelkedésének hátterében a versenytársak spekulatív árpolitikája áll. Hiszen -- állította a cég vezetője -- a nehéz helyzetben lévő Hynixot úgy próbálták ellehetetleníteni, hogy irreálisan alacsony árakat vezettek be, s ettől remélték, hogy a cég a tönk szélére jut. Amikor azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a Hynix életben marad, normalizálták a piaci árakat, hiszen azok már saját profitabilitásukat is veszélyeztették.

Korábban e nyilatkozatot némileg paranoidnak minősítettük, ám elképzelhető, hogy tévedtünk. A Financial Times tegnapi számában ugyanis egy interjú jelent meg a német Infineon Technologies elnök-vezérigazgatójával, Ulrich Schumacherrel. Schumacher gyakorlatilag ezt az érvelést ismételte meg azzal a különbséggel, hogy a Samsungot vádolta az árak önkényes csökkentése általi nyomásgyakorlással.

A Samsung szóvivője tagadta a vádakat; mint mondta: "ez teljesen nonszensz." Schumacher ellenben elmondta még, hogy a közelmúltban tapasztalható áremelkedéseket nem a kereslet növekedése, hanem a piaci árak általa említett önkényes alacsonyan tartása taktikájának kisiklása okozta, és így véleménye szerint az elkövetkező két negyedévben továbbra sem várható fellendülés az iparágban.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról