:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. november 26. 17:04

A nyomógombos mobiltelefonok napja leáldozott -- itt a Fastap !

A Digit Wireless bejelentette, hogy forradalmian új billentyűzetet fejlesztett ki mobiltelefonokhoz, amelyet várakozásai szerint a jövőben minden nagy mobiltelefongyártó licencelni fog készülékeihez.

A Digit Wireless bejelentette, hogy forradalmian új billentyűzetet fejlesztett ki mobiltelefonokhoz, amelyet várakozásai szerint a jövőben minden nagy mobiltelefongyártó licencelni fog készülékeihez.

A vállalat szerint a Fastap nevű új billentyűzet -- amely egy hitelkártyánál háromszor kisebb -- révén nem szükséges a telefonok gombjait többször megnyomni a betűk eléréséhez. Tárcsázásnál ez persze nem jelent problémát, de a modern készülékeken már egy SMS megírása is nehézkes, nem beszélve az internet-címek begépeléséről vagy egy e-mail megírásáról.

"A nyomógombos telefon az egyik legósdibb dolog, amit ma használunk. A mobil internet fejlődése azonban megmutatta ennek az 50 éves technológiának a korlátait" -- mndya John Facella, a Digit Wireless elnök-veézrigazgatója.

Természetesen erre már más cégek is rájöttek, azonban az eddig született megoldások meglehetősen kényelmetlenek voltak. A mobiltelefongyártók által favorizált prediktív szövegbeviteli programok (T9, iTap) csak akkor működnek, ha a felhasználó hiba nélkül gépel. Azonban ezeknek a szoftvereknek a szótára véges, másrészt pedig nem is minden nyelven érhetőek el.

Az Ericsson által készített Chatboard egy hardveres megoldás, de egyrészt külön kell megvásárolni és a telefonra erősíteni, másrészt a használata is kényelmetlen. Ez egyrészt többletköltséget ró a felhasználókra, másrészt a Chatboard elfoglalja a telefon bővítőhelyét, így arra már nem lehet más kiegészítőt -- például headsetet -- csatlakoztatni.

A Fastap egy teljesen újszerű megoldás, gyakorlatilag egyfajta kiterjesztett billentyűzet. A Fastapben igazából két billentyűzet található, az egyik tartalmazza a számokat, a másik a betűket. A billentyűk úgy vannak kialakítva, hogy a négy betűbillentyű egyidejű megnyomása jelenti a számbillentyű lenyomását. A készítők szerint ez semmi gondot nem okoz, ugyanis a gombok formája miatt az ember úgy érzi, mintha "hagyományos" 12 billentyűs telefonon tárcsázna.

A Digit Wireless fejlesztéseiben jelenleg mobiltelefonokra koncentrál, de a technológia bármilyen kisméretű internetes eszközben használható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.