:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 26. 11:28

Az STMicroelectronics vezető közgazdásza szerint 2002-ben szinten fog maradni a félvezetőpiac

[Wall Street Journal] Jean-Philippe Dauvin, az STMicroelectronics NV vezető közgazdásza szerint 2002 egészében kb. 0% lesz az iparág növekedése. Ezzel együtt Dauvin, az iparág egyik veteránja úgy véli, hogy jövő év végén már 20-25%-os növekedés is várható, 2003-ban pedig akár 25-30%-között várható a félvezetőipar növekedése.

[Wall Street Journal] Jean-Philippe Dauvin, az STMicroelectronics NV vezető közgazdásza szerint 2002 egészében kb. 0% lesz az iparág növekedése. Ezzel együtt Dauvin, az iparág egyik veteránja úgy véli, hogy jövő év végén már 20-25%-os növekedés is várható, 2003-ban pedig akár 25-30%-között várható a félvezetőipar növekedése.

STMicroelectronics NV, Európa legnagyobb chipgyártója hozzátette, hogy semmi sem változott meg a cég előrejelzéseit illetően azóta, hogy októberben a cég bejelentette negyedéves eredményeit. Dauvin mostani megjegyzései inkább hosszabb távú kitekintést jelentenek az iparág jövőjével kapcsolatban.

Dauvin, a cég oktatási alelnöke elmondta, hogy sokszor kérdezik elemzők véleményét azzal kapcsolatban, hogy vajon elindult-e már az iparág ciklikus felemelkedése. Jelenleg Dauvin válasza pozitív, de óvatos: szerinte a mélypontot hamarosan eléri az iparág.

Dauvin legújabb előrejelzései nagyjából megfelelnek a félvezetőipar más elemzőiével, bár talán kissé kevésbé optimisták, mint mások. A Gartner Dataquest piackutató cég szerint például a 2002-es globális félvezetőpiaci forgalom növekedése 3% lesz, majd 30% várható 2003-ban. (Szemben a Gartner Dataquest által várt idei 35%-os visszaeséssel.)

A STMicroelectronics és az ipari elemzők előrejelzései rendkívül megbízhatatlanok voltak az elmúlt egy évben. 2000-ben a STMicroelectronics 25-35%-os félvezetőipari növekedést várt 2001-re -- ehhez képest még a januárban 8%-ra csökkentett növekedési ütem is messze állt a valóságtól.

Dauvin szerint a jelenlegi válságból többek között az jelentheti a kiutat, ha nőnek a vállatok technológiai kiadásai. A vállalatok szeretnék növelni termelékenységüket, ehhez jönnek az alacsony kamatlábak, e két tényező ahhoz vezethet, hogy nőnek a vállalati beruházások, ez pedig azt jelenti, hogy nő a high-tech berendezések iránti kereslet.

Dauvin szerint a félvezetőiparban a készletek szinte teljesen elapadtak, a kereslet nő, az árak alacsonyak. A félvezetőgyártók számára főként az alacsony árak okozzák a fellendülés késlelkedését, Dauvin szerint azonban az árak jövőre újra emelkedni kezdenek.

Dauvin nem tett konkrét előrejelzéseket az STMicroelectronics-szel kapcsolatban. Pasquale Pistorio, a cég elnök-vezérigazgatója októberben elmondta, hogy az eladások nagyjából hasonló szinten maradnak az előző negyedévhez képest -- a jövő évvel kapcsolatban pedig nem kívánt előrejelzést tenni. Annyit azért elmondott Pistorio, hogy a cég jobban fog teljesíteni, mint az iparág egésze. Pistorio szerint idén a STMicroelectronics forgalma 16-20%-kal fog csökkenni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.