Szerző: Vörös Péter

2001. november 26. 10:00

A hírek szerint folytatódnak a Toshiba--Infineon tárgyalások a memória üzletágak egyesítéséről

[EB News] A két céghez közel álló források szerint a múlt héten Münchenben folytatódtak a tárgyalások a Toshiba és az Infineon Technologies között a két cég memória üzletágának egyesítésével kapcsolatban.

[EB News] A két céghez közel álló források szerint a múlt héten Münchenben folytatódtak a tárgyalások a Toshiba és az Infineon Technologies között a két cég memória üzletágának egyesítésével kapcsolatban.

A tárgyalások konkrét menetéről nem érkezett ugyan hír, de állítólag több lehetőségről tárgyalnak a felek: az egyik ilyen lehetőség az, hogy a két cég önállósítja memória üzletágát, majd azok egy közös vállalatban egyesülnek, egy másik lehetőség az, hogy az Infineon megvásárolja a japán cég DRAM üzletágát.

A források szerint az Infineon egyik legfőbb aggálya az, hogy bármiféle új DRAM együttműködésben korlátozni kellene az átveendő tartozások nagyságát.

Az Infineon már jó ideje elismerte azt, hogy tárgyalásokat folytat a Toshibával a DRAM üzletágak egyesítését illetően, de további részleteket nem volt hajlandó elárulni. A Toshiba szóvivője közölte, hogy nem kívánja kommentálni a tárgyalások jelenlegi helyzetét.

Sherry Garber, a Semico Research piackutató cég alelnöke szerint a Toshiba és az Infineon kezében nagyjából egyenlő, 7-7%-os memóriapiaci részesedés van. Garber azt is hozzátette, hogy az esetleges egyesülés révén létrejövő vállalat 14%-os piaci részesedése már jelentősen közelebb állna a piacvezető Samsung Electronics-hoz, a Micron Technology-hoz és a Hynix Semiconductorhoz.

Az egyesülés egyik szépséghibája az, hogy a Toshiba DRAM-gyártásának jelentős részét outsourcing révén állítja elő, a tajvani Winbond Electronics például a Toshiba chipjeinek 40%-át gyártja és számos kisebb chipgyártóval is kapcsolatban áll a japán cég. Egy szó, mint száz, a Toshiba kevesebb DRAM-termelési kapacitást vinne be az egyesült cégbe.

A japán chipgyártó jelenleg két helyen gyárt DRAM chipeket: a japán Yokaggi gyárban valamint az amerikai Manassasban (Virginia). A gond itt csak az, hogy a virginiai gyárban szintén gyártanak NAND flash memóriákat egy SanDisk-Toshiba közös vállalat részeként -- márpedig emiatt ez a gyár várhatóan nem fog szerepelni az Infineon egyesülésben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról