Szerző: Vörös Péter

2001. november 22. 12:29

A MasterCard az EMC információtároló-infrastruktúrájára szabványosított

[Hill & Knowlton Hungary] A MasterCard International az EMC információtároló rendszereire és szoftvereire szabványosított annak érdekében, hogy felgyorsítsa a napi több tízmillió kártyás pénzügyi tranzakció feldolgozását, javítsa az információ online rendelkezésre állását a tagbankok számára, illetve csökkentse a folyamatosan növekvő tárolóeszköz-kapacitásigény költségeit -- jelentette be az EMC.

[Hill & Knowlton Hungary] A MasterCard International az EMC információtároló rendszereire és szoftvereire szabványosított annak érdekében, hogy felgyorsítsa a napi több tízmillió kártyás pénzügyi tranzakció feldolgozását, javítsa az információ online rendelkezésre állását a tagbankok számára, illetve csökkentse a folyamatosan növekvő tárolóeszköz-kapacitásigény költségeit -- jelentette be az EMC.

Az elmúlt három évben a MasterCard csaknem megháromszorozta EMC információs infrastruktúráját -- több mint 130 terabájtra -- ugyanakkor az információ felügyeletének költségei gyakorlatilag változatlanok maradtak. A legfrissebb hír, hogy a MasterCard befejezte nagyméretű információ-áthelyezési (migrációs) projektjét, amelynek során az adatok a nem EMC tároló-rendszerekről az EMC Symmetrix Enterprise Storage rendszerekre kerültek annak érdekében, hogy a cég konszolidálja a missouri-i O’Fallonban épült új Globális Technológiai és Műveleti központjának információs infrastruktúráját.

"Az információ, és a hozzá való azonnali hozzáférés a MasterCard üzletének lelke" -- jelentette ki Jerry McElhatton, a MasterCard Globális Technológiai és Műveleti részlegének elnöke. "A múltban az adatok több részből álltak össze, amelyek nem voltak megfelelő kapcsolatban egymással. Most, hogy az EMC biztosítja információs infrastruktúránk alapját, képesek vagyunk megszüntetni az adatok között magasló úttorlaszokat, és kiaknázhatjuk a központilag kezelt információ nyújtotta előnyöket a jobb döntések meghozatala érdekében, valamint hogy jobb válaszkészséget mutassunk ügyfeleink felé. Az online információ magasabb szintű rendelkezésre állása tagbankjaink számára azt jelenti, hogy célzottabb és sikeresebb marketingkampányokat indíthatnak, ugyanakkor a nagy teljesítmény biztosítja a kártyatulajdonosok számára a megbízható, gyorsan lezajló tranzakciókat."

"A rendelkezésre állás a MasterCard számára legfontosabb dolgok egyike" -- állítja David Donatelli, az EMC vállalati marketingért és üzletfejlesztésért felelős vezető alelnöke. "Amikor egy MasterCard-ügyfél lehúz egy kártyát a tranzakció érdekében, arra számít, hogy ez a tranzakció bárhol, bármikor, mindig feldolgozható. A MasterCard elképesztő ütemben növekvő adatait megfelelően kiszolgáló információs infrastruktúra hiányában ez az információ veszélyben van -- nemkülönben a cég léte."

Konszolidáció

Felismerve az adatok gyors elérésének és egyszerű felügyeletének szükségességét, a MasterCard nemrégiben mintegy 50 terabájtnyi létfontosságú adatot helyezett át különféle környezetekből -- nagyszámítógépekről, UNIX- és NT-szerverekről -- EMC-tárolóeszközökre. A konszolidáció során a MasterCard az információt a St. Louis-i adatközpontból a 48 kilométerrel arrébb lévő O’Fallon-beli Technológiai és Műveleti részleghez mozgatta át. A MasterCardot az EMC Global Services segítette a Hitachi, IBM, Sun és Amdahl tárolóeszközökön lévő adatok a jobb teljesítmény, rendelkezésre állás és felügyelet érdekében EMC Symmetrix Enterprise Storage rendszerekre történő áthelyezésében. Az adatok ezután az új adatközpontban található Symmetrix rendszerekre az EMC Symmetrix Remote Data Facility (SRDF) távoli tükrözési szoftverével kerültek át.

"Az adatközpont konszolidációja roppant bonyolult volt, hiszen különféle MasterCard-rendszerek százain lévő adatokat kellett átmozgatni az EMC-infrastruktúrára" -- mesélte McElhatton. "Az EMC Global Services részlege és speciális szoftvere rendkívül fontos szerepet játszott abban, hogy végül is minden problémamentesen zajlott. Roppant mennyiségű adatot mozgattunk át 48 óra alatt, anélkül, hogy a bankok, kereskedők vagy kártyatulajdonosok bármilyen megszakadást észleltek volna. Ha más tárolási megoldást választunk, akkor az átállás hónapokkal tovább tartott volna, és sokkal magasabb költségekkel járt volna mind a mi, mind ügyfeleink számára."

Költséghatékonyság

Jim Hull, a MasterCard tervezési részlegéért felelős alelnöke kiemelte, milyen költség-hatékony az EMC hálózati tárolási infrastruktúrája. "Az EMC élenjár az iparágban a tárolóeszközök felügyelhetőségét illetően. Az EMC Symmetrix és Clariion tárolóeszköz-rendszerek és szoftverek kifinomult architektúrája révén költség-hatékonyan növelhetjük információs infrastruktúránkat, akkor is, ha egyre összetettebbé válik. EMC-tárolóeszközeink kapacitása három év alatt 130 terabájtra nőttek, ugyanakkor alig emelkedtek az ezen információ felügyeletét végző emberekkel kapcsolatos költségek."

Hull megjegyezte továbbá, hogy az EMC szoftverei és tárolóeszközei a MasterCard műveleteinek számos területén komoly mértékben javították a rendelkezésre állást és szorították le a költségeket. "Csökkentettük a leállások számát, sőt, a leállások egyes okait teljesen meg is szüntettük. Az EMC TimeFinder szoftverével üzem közben menthetjük Oracle adatbázisainkat és csökkenthetjük le a mentések végrehajtásához szükséges időt -- egy esetben például majd 18 óráról harminc percre. Az egyik fontos adattárház negyedéves frissítését pedig közel két hét alatt három nap alatt végezhetjük el."

EMC az egész vállalatnál

A MasterCard sikeresen szabványosította rendszereit EMC-re és a cég komoly elhatározása, hogy vállalati tárolási stratégiáját úgy építi fel, hogy az EMC az IT infrastruktúra központjában legyen. Az EMC Celerra hálózatra csatlakozó tárolóeszközei -- amelyek a Sun NFS-ét váltják fel -- magas rendelkezésre állású környezetet biztosítanak a home-könyvtárak, az adattárház és a szoftverelosztás céljaira. A MasterCard ezenfelül az EMC CLARiiON FC4700 eszközeit használja a regionális feljogosítási kezdeményezések alkalmazásainak fejlesztéséhez és teszteléséhez. A CLARiiON is az EMC Symmetrix tárolóeszköz-rendszereket összekötő EMC Connectrix üvegszálas hálózatba kapcsolódik -- az eszközök együttesen egy EMC vállalati tárolóeszköz-hálózatot (Enterprise Storage Network, ESN) formálnak.

A MasterCard EMC-infrastruktúrájának túlnyomó része az O’ Fallon-i új adatközpontban található, de EMC-rendszerek vannak telepítve a purchase-i adatközpontban is, ahol a MasterCard vállalati központja, illetve a katasztrófák esetére fenntartott telephelye található, New York állam északi részén. Az EMC információs infrastruktúrája a MasterCardnál számítógépes platformok igen széles körét szolgálja ki -- többek között IBM UNIX-ot, IBM nagygépeket, Sun Solarist és Hewlett-Packard Windows NT-gépeket. A MasterCard az EMC számos speciális szoftverét alkalmazza: többek között az EMC SRDF-et, a TimeFindert, az InfoMovert, a Volume Logixot, az ESN Managert, a PowerPatht, a ControlCentert és a ResourceView-t.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról