:

Szerző: Barna József

2001. november 21. 18:26

Az Axelero felhívása: javasolt a felhasználói jelszavak cseréje!

[Axelero] Néhány hónappal ezelőtt minden jel szerint rosszindulatú támadás érte az Axelero rendszerét, amelynek során a támadók bizalmas adatokhoz férhettek hozzá. Ezt bizonyítandó egy ismeretlen személy vagy csoport a napokban néhány erre utaló információt tett közzé egy nyilvános weboldalon. Az Axelero arra kéri ügyfeleit, minden visszaélés kizárásának érdekében változtassák meg jelszavaikat.

[Axelero] Néhány hónappal ezelőtt minden jel szerint rosszindulatú támadás érte az Axelero rendszerét, amelynek során a támadók bizalmas adatokhoz férhettek hozzá. Ezt bizonyítandó egy ismeretlen személy vagy csoport a napokban néhány erre utaló információt tett közzé egy nyilvános weboldalon. Az Axelero arra kéri ügyfeleit, minden visszaélés kizárásának érdekében változtassák meg jelszavaikat.

2001. november 19-én egy weboldal jelent meg az egyik ingyenes tárhelyszolgáltatónál, amely azt állította, hogy komputerkalózok ("crackerek") hatoltak be az Axelero szerverére és onnan bizalmas adatokat -- többek között előfizetői jelszavakat -- tulajdonítottak el.

Másnap, november 20-án az oldalon újabb adatok -- többek között 35 előfizetői azonosító és jelszó -- jelentek meg, amelyek visszaélésre is alkalmat adhatnak. A közzétevő személy vagy csoport azt állította az ott leírtakban, hogy ehhez hasonló információkkal a bemutatottakon túl is rendelkezik. A közzétett jelszavak tulajdonosaival a vállalat munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot.

Mivel az újabb adatok fényében nem zárható ki annak lehetősége, hogy a weboldal készítői valóban több adattal rendelkeznek, az Axelero arra kéri előfizetőit, változtassák meg jelszavaikat. Ezzel az egyszerű lépéssel értéküket vesztik az esetlegesen visszaélésre alkalmas információk.

A jelszócsere legegyszerűbben a www.axelero.hu címlapjáról végezhető el, biztonságos kapcsolaton (SSL védelem) keresztül elérhető oldalakon, illetve az Axelero ingyenesen hívható ügyfélszolgálata segítségével is (telefonszám: 06 80 42 00 42).

A jelszó megváltoztatását egyébként is érdemes időről időre megismételni -- az Axelero ezt tanácsolja minden ügyfelének is.

Az Axelero Internet időről időre felülvizsgáltatja biztonsági intézkedéseit és rendszereit. E vizsgálatokat a terület legrangosabb szakértői végzik. Mindez azt szolgálja, hogy a rendszer a szokásos biztonsági szinten túl egyre jobban álljon ellen a rendkívüli behatolási kísérleteknek is. Az Axelero Internet, együttműködve a hatóságokkal és más internetszolgáltatókkal, eddig is fokozott jelentőséget tulajdonított a rosszindulatú támadások elkövetői felkutatásának és azok igazságszolgáltatás elé állításának.

Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója a történtekről a következőket jelentette ki: "Az ilyen és ehhez hasonló esetek hátterében szinte mindig öncélú érdekek vagy anyagi megfontolások állnak. Most is ez történt, hiszen előfizetőink érdekeire hivatkozva éppen előfizetőinket hozták kínos helyzetbe személyes adataik közzétételével, illetve az ezzel való fenyegetéssel. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az adatok megszerzésének hátterében illegális behatolás áll, akkor ez bűncselekmény. Az Axelero Internet minden eszközt megragad annak érdekében, hogy az olyan, törvénybe ütköző támadásokkal szemben, amelyek az internetezőket érik, eredményesen lépjen fel. A széleskörű belső vizsgálat elindítása mellett ismeretlen tettes ellen teszünk feljelentést."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.