Szerző: Vörös Péter

2001. november 21. 11:07

Az ázsiai szerverpiac 18%-kal esett vissza a harmadik negyedévben

[CNET, Reuters] Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése szerint az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) a szervereladások 18%-kal csökkentek dollárban kifejezve, míg a forgalom volumene 4%-kal esett vissza.

[CNET, Reuters] Az IDC piackutató cég legfrissebb jelentése szerint az ázsiai/csendes-óceáni régióban (Japán nélkül) a szervereladások 18%-kal csökkentek dollárban kifejezve, míg a forgalom volumene 4%-kal esett vissza.

Avneesh Saxena, az IDC egyik elemzője elmondta, hogy az idei harmadik negyedéves szerverforgalom 1,3 milliárd $ volt, szemben a jobb .com időszaknak számító tavalyi harmadik negyedévvel, amikor 1,6 milliárd $ volt a forgalom. A forgalomcsökkenés főként a gazdasági visszaesés eredménye, amely nagyjából egyaránt érintette a régió egészét.

Az egyedüli kivétel Kína volt, ahol 20%-kal nőtt a szerverforgalom a harmadik negyedévben. Saxena szerint a világ legnépesebb országában a telekommunikációs szektor és a kormányzat infrastrukturális befektetései nagy mértékben hozzájárultak a növekedéshez.

A régióban Kínán kívül egyedül Thaiföldön nőtt (40%-kal !!) a szerverforgalom a harmadik negyedévben, ez főként a kormányzati szektor nagy megrendeléseinek volt köszönhető.

Saxena szerint a jelenleg bizonytalanság a szerverpiacon részben a szeptember 11-i eseményekkel is összefügg. "A növekvő piaci bizonytalanság még azon főbb projektek elhalasztásához is vezet, amelyeket a tragikus események előtt indítottak el. [...] Jelenleg csak a legkritikusabb fejlesztéseket ill. bővítéseket lépik meg a gazdaság szereplői" -- mondta Saxena.

Saxena úgy véli, hogy a kereslet csökkenése nyomást jelent a szervergyártókra, ami várhatóan további árcsökkentésekhez fog vezetni.

Az IDC jelentésben csökkentették az ázsiai szerverpiaccal kapcsolatos növekedési várakozásokat. 2000-2005 között a várható éves növekedési ütem immár csak 8,6%, szemben a korábbi 10%-os becsléssel.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról