Szerző: Vörös Péter

2001. november 19. 15:44

Tovább nőtt az élen álló IBM piaci részesedése az összességében csökkenő globális szerverpiacon

[CNET, Reuters] A Gartner Dataquest piackutató cég legújabb jelentése szerint az IBM tovább növelte előnyét a Sunnal és más riválisokkal szemben a globális szerverpiacon, bár a harmadik negyedévben a piac egésze továbbra is szűkült.

[CNET, Reuters] A Gartner Dataquest piackutató cég legújabb jelentése szerint az IBM tovább növelte előnyét a Sunnal és más riválisokkal szemben a globális szerverpiacon, bár a harmadik negyedévben a piac egésze továbbra is szűkült.

A Dataquest szerint a Nagy Kék a 2001 harmadik negyedévében a szerverpiac forgalmának 30%-át tudhatta magáénak, ez 7%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az előző negyedévben az IBM 4,5%-kal növelte piaci részesedését a forgalom szempontjából.

Ezzel szemben szinte az összes nagyobb gyártó piaci részesedése csökkent vagy azonos szinten maradt, míg forgalma csökkent. A Compaq (az első számú gyártó az Intel-alapú szerverek piacán) állt az IBM mögött a második helyen, a cég piaci részesedése 15,7%-ról 13,8%-ra csökkent. A Sun visszaesett a másodikról a harmadik helyre, bár a cég továbbra is az első helyen áll a Unix/RISC piacon, a vállalat részesedése a szerverpiac egészén az egy évvel ezelőtti 17,3%-ról 13,7%-ra csökkent.

A Hewlett-Packard piaci részesedése 13%-ról 13,1%-ra nőtt, míg a Dell részesedése 6,5%-ról 6,4%-ra csökkent, bár még így is a világ legnagyobb PC-gyártója volt az a cég, amely növekedést ért el az Intel-alapú szerverek piacán.

A szerverpiac egészének forgalma 23,4%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest: a tavalyi 14,1 milliárd $-ról 10,8 milliárd $-ra csökkent a forgalom. Az előző negyedévhez képest a piac forgalma kb. 750 millió $-ral csökkent.

A veszteségek az IBM-et érintik a legkevésbé. A cég szerverek értékesítéséből származó bevételei 3,3 milliárd $-ról 3,28 milliárd $-ra csökkentek, ez kevesebb, mint 1%-os csökkenés. A legközelebbi riválisok forgalma 23-39%-kal csökkent. A Sun szerverekeladásokból származó forgalma például 2,4 milliárd $-ról 1,5 milliárd $-ra csökkent (39,2%-os visszaesés), míg a HP szervereladásai 1,8 milliárd $-ról 1,4 milliárd $-ra estek vissza (23,2%-os csökkenés).

Az IBM volt az egyetlen nagyobb szervergyártó, amelynek forgalma nőtt a második negyedévről a harmadik negyedévrre. Azonban az ipar egészét nézve a második negyedévhez képest 6,5%-os volt a visszaesés.

Az IBM sikerének egyik fontos összetevője az, hogy több piacon is jól szerepel a cég. Mind a RISC-, mind az Intel-alapú szervereknél harmadik helyen áll forgalom szempontjából, de a két piac egészét nézve már első helyen áll az IBM.

Jim Gargan, az IBM XSeries szerver termékcsaládjáért felelős alelnöke elmondta, hogy a legfőbb ügyfelek Unix és Intel szervereket egyaránt használnak vállalatszerte. Gargan azt is hozzátette, hogy népszerű az ügyfelek között az az XSeries kezdeményezés, amelynek lényege, hogy a vállalat mainframe-es technológiákat visz át Intel-alapú szerverekre.

A Dataquest adatai szerint úgy tűnik, hogy a Unix/RISC és az Intel-alapú szerverpiacra egyaránt rossz idők járnak. A harmadik negyedévben a Unix/RISC piac által generált forgalom 27,3%-kal 4,6 milliárd $-ra csökkent, míg az Intel-alapú szerverforgalom 28,6%-kal 4 milliárd $-ra esett vissza. Ennek ellenére a két szegmens közötti rés egyre kisebb lesz: a második negyedévhez képest a Unix/RISC forgalom 15,5%-kal csökkent, míg az Intel-alapú szerverforgalom csak 3,1%-kal esett vissza.

A Unix/RISC piacon a Sun őrzi első helyét, a forgalom 32,6%-ával, a második helyen a HP 23,6%-kal, míg a harmadik helyen az IBM áll 19,6%-kal.

Az Intel piacon a Compaq őrzi első helyét a forgalom 26,3%-ával. A Dell forgalma 25%-kal 692 millió $-ra csökkent, de így is 0,8%-kal 17%-ra nőtt piaci részesedése. A harmadik helyen az IBM, a negyediken a HP áll.

Az USA szerverpiac egésze 29,4%-kal 3,9 milliárd $-ra csökkent az előző év hasonló időszakához képest és 9%-kal az idei második negyedévhez képest.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról