:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 18. 17:16

A Nokia színes kijelzős mobiltelefont mutat be ?

[CNET, Reuters, Yahoo Finance] A világ legnagyobb mobiltelefongyártója hétfőn két új mobiltelefont mutat be a Nokia Mobile Internet konferencián Barcelonában, közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a svéd média pénteken. A Nokia mobiltelefon-bemutatói azért is fontosak az ipar számára, mert a finn gyártó kezében a van a globális mobiltelefonpiac 34%-a.

[CNET, Reuters, Yahoo Finance] A világ legnagyobb mobiltelefongyártója hétfőn két új mobiltelefont mutat be a Nokia Mobile Internet konferencián Barcelonában, közölte meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a svéd média pénteken. A Nokia mobiltelefon-bemutatói azért is fontosak az ipar számára, mert a finn gyártó kezében a van a globális mobiltelefonpiac 34%-a.

A Nokia nem kommentálta a két modellel kapcsolatos híreszteléseket, melyek szerint a Sony Ericsson nemrég bemutatott, színes kijelzős T68-asra ill. az olcsóbb T65-re fog hasonlítani a Nokia 7650-es ill. a fiataloknak szánt 5210-es.

Tapio Hedman, a Nokia szóvivője elmondta, hogy az 5510-es óta nem jelentettek be új termékeket. Hedman azt is közölte, hogy a termékbemutató előtt nem tesz közzé bejelentést az új modellekkel kapcsolatban. Az 5510-es mobiltelefont októberben mutatta be a Nokia, e készülékkel lehet zenét hallgatni, játszani, multimédiás üzeneteket küldeni, fogadni és szükség esetén még telefonálni is.

A 7650-es a Nokia első színes kijelzős mobiltelefonja lenne. A mobiltelefon nagy részét elfoglalja a színes kijelző, a menükön a felhasználó egy joystickkel navigálhat (hasonlóan a Sony Ericsson T68-ashoz) -- legalábbis ha valódiak a számos svéd internetes helyen található képek. A fedő alatt egy standard mobiltelefon billentyűzet bújik meg. Az elemzők szerint a készülék ára a piac felső kategóriájának megfelelő lesz.

A Nokia némileg nyomás alá került a piac felső szegmensében, mióta a Sony Ericsson (a két óriásvállalat mobiltelefonos közös vállalata) megjelentette a T68-at Európában és más mobil internetkész eszközöket. Korábban a szakértők arra számítottak, hogy a Nokia színes kijelzős mobiltelefonja 2002 nyara előtt, várhatóan a második negyedévben jelenik meg.

Egyes szakértők szerint elképzelhető, hogy a Nokia kénytelen volt felgyorsítani a 7650-es piacra dobását a Sony Ericsson T68 sikere miatt, így most már 2002 első negyedévében várhatóa az új Nokia-készülék megjelenése.

Az egyelőre nem világos, hogy a most bemutatandó két Nokia modell GPRS (General Packet Radio Service), 2,5 G-s technológiát használ-e vagy GSM-et. A GPRS technológia gyors adatátviteli sebességet és állandó internetkapcsolódási lehetőséget kínál.

Eredetileg a szakértők arra számítottak, hogy a Nokia 7650-es az olyan eszközök ellenfele lesz, mint pl. a Samsung Microsoft Stinger operációs rendszerrel és internetböngészővel felszerelt mobiltelefonja, ez utóbbi azonban még nincs a piacon. Az is a várakozások között szerepelt, hogy a 7650-esben az internethasználatot könnyítő Java szoftver lesz, valamint MMS (multimedia messaging service, multimédiás üzenetküldési szolgáltatás), amely várhatóan lassan felváltja az SMS-t, mivel ennek révén hosszú üzenetek, képek és hangüzenetek is elküldhető a másik felhasználóknak.

Ez év elején a Nokia azt közölte, hogy jövőre 50 millió Javával felszerelt mobiltelefonja lesz a piacon, ezekkel a felhasználók játékokat és más programokat tölthetnek le az internetről. A Nokia azt is elmondta, hogy a tervek szerint a jövő év harmadik negyedévéig számos új, Java-képes mobiltelefont dob piacra. A Java-képes mobiltelefonok és a színes kijelzők óriási sikernek bizonyultak Japánban, amely világ legfejlettebb mobil-internetes országa.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.