:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 15. 00:30

A Hewlett-Packard nyeresége jelentősen visszaesett, ám az eredmények a várakozásoknál jobbak voltak

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Hewlett-Packard, a világ második legnagyobb számítógépgyártója szerdán közzétette negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit, a forgalom ugyan 18%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, de így is meghaladta az elemzők várakozásait. Az elemzők szerint a jelenlegi negyedévben nem várhatók ilyen jó eredmények, mivel a Compaqkal történő egyesülés miatti bizonytalanság negatív hatással van a forgalomra.

[Bloomberg, CNET, Reuters, Wall Street Journal] A Hewlett-Packard, a világ második legnagyobb számítógépgyártója szerdán közzétette negyedik pénzügyi negyedéves eredményeit, a forgalom ugyan 18%-kal csökkent az előző év hasonló időszakához képest, de így is meghaladta az elemzők várakozásait. Az elemzők szerint a jelenlegi negyedévben nem várhatók ilyen jó eredmények, mivel a Compaqkal történő egyesülés miatti bizonytalanság negatív hatással van a forgalomra.

A negyedéves forgalom 10,9 milliárd $ volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 13,3 milliárd $-ral és a harmadik pénzügyi negyedévben elért 10,3 milliárd $-ral. A cég nettó nyeresége 97 millió $ (részvényenként 5 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 922 millió $-ral (részvényenként 45 centtel). Az egyszeri költségek nélkül a cég nyeresége részvényenként 19 cent volt. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 8 centes nyereségre és 9,87 milliárd $-os forgalomra számítottak, így mindkét szempontból jelentősen jobban teljesített a cég a várakozásoknál. /

Ezzel együtt a következő pénzügyi éves eredményekkel kapcsolatos előrejelzések nem egyértelműen optimisták. A HP szerint a piaci körülmények továbbra is kedvezőtlenek, a cég nem számít a gazdasági fellendülés beindulására 2002-ben. Az első pénzügyi negyedévben a forgalom várhatóan valamelyest visszaesik a negyedik pénzügyi negyedévhez képest, ennek oka a szokásos szezonális hatás. Várhatóan változatlan lesz a bruttó haszonrés, ami híven tükrözi az egyre erősödő versenyhelyzetet, a kiadások várhatóan a jelenlegi szinten maradnak.

Az elemzőket igencsak érdekli az, hogy vajon mennyi új ügyfélre tett szert a Dell a HP-Compaq egyesülés körüli bizonytalanságok miatt. A Dell harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit ma este 10 óra után teszik közzé.

A negyedik pénzügyi negyedévben javult a HP eredménye a tárolási és a PC szegmensben, bár a számítógéprendszerek szegmens továbbra is gyenge maradt.

Carly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a negyedévet az jellemezte, hogy erős volt az augusztus és az október -- de a szeptember katasztrofálisan sikerült, az ügyfelek aktivitása hetekig igen alacsony volt a terrortámadások következtében. Fiorina elmondta, hogy a cégnek sikerült csökkenteni költségstruktúráját, javítani működési hatékonyságát és agresszívan kezelni a készleteket.

A számítógéprendszerek (beleértve munkaállomásokat, asztali PC-ket, laptopokat, szervereket és tárolási eszközöket) forgalma 1%-kal csökkent a harmadik pénzügyi negyedévhez képest és 31%-kal az előző év hasonló időszakához képest. A HP tanácsadási üzletágának forgalma 2%-kal nőtt a harmadik pénzügyi negyedévhez képest és 5%-kal az előző év hasonló időszakához képest. A nyomtató és szkenner üzletág forgalma 16%-kal nőtt a harmadik pénzügyi negyedévhez képest és nagyjából változatlan marad az előző év hasonló időszakához képest.

Fiorina továbbra is meg van győződve arról, hogy a HP-Compaq egyesülés meg fog történni. A múlt héten a Hewlett és a Packard család több tagja jelentette be, hogy ellenzik az egyesülést, amelyet szeptember 4-én jelentettek be a felek. Az elemzők már el is kezdtek azon spekulálni, hogy az ügylethez nem lesz meg a szükséges részvényesi hozzájárulás. A Hewlett-Packard szerint a cég egyértelműen és gyorsan profitálna az egyesülésből, amelynek szívében a szolgáltatási üzletág áll.

A Hewlett-Packard részvényárfolyama szerdán 1,85$-ral (9,14%-kal) 22,08$-ra emelkedett. Az előző egy évben a cég részvényárfolyama 12,50-37,95$ között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:16

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.