:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 13. 12:46

Comdex: az Oracle profitfigyelmeztetést tett közzé második pénzügyi negyedévével kapcsolatban

[Bloomberg] Lawrence Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója tegnap a Las Vegas-i Comdexen kijelentette, hogy a második pénzügyi negyedévben a cég nyeresége nem fogja elérni az elemzők által előrejelzett értéket, mivel az ügyfelek továbbra is késleltetik vásárlásaikat.

[Bloomberg] Lawrence Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója tegnap a Las Vegas-i Comdexen kijelentette, hogy a második pénzügyi negyedévben a cég nyeresége nem fogja elérni az elemzők által előrejelzett értéket, mivel az ügyfelek továbbra is késleltetik vásárlásaikat.

Ellison szerint a világ első számú adatbázisszoftver-gyártójának negyedéves nyeresége részvényenként 9-10 cent lesz a november 30-án záruló időszakban. A First Call által reprezentált elemzők részvényenként 11 centes nyereségre számítottak.

Az Oracle idei eladásai jelentős mértékben visszaestek, mivel a .com cégek nagy része csődöt mondott és még a jobb pénzügyi helyzetben lévő cégek is visszafogják kiadásaikat, mivel aggódnak a gazdasági helyzet miatt. Az Oracle szeretné ügyfeleit meggyőzni a web alapú üzleti szoftvercsomagjának használatára, mivel a hagyományos adatbázis üzletág forgalma csökken.

Ellison elmondta, hogy a második pénzügyi negyedéves nyeresége akár 15%-kal is csökkenhet az előző év hasonló időszakához képest, akkor a nyereség 622,8 millió $ (részvényenként 11 cent) volt.

A szoftvergyártók részvényárfolyama szinte folyamatosan emelkedett szeptember vége óta, mivel az elemzők és a befektetők optimisták azzal kapcsolatban, hogy sikerül sínre tenni az eladásokat a szeptember 11-i események után. Az Oracle részvényárfolyama 34%-kal csökkent szeptember 17-e óta (az volt az első tőzsdei kereskedési nap a terrorista támadások után), ezzel a cég jobb teljesítményt nyújtott, mint a Standard & Poor's Computer Software and Services Index, amely 16%-kal emelkedett ebben az időszakban.

David Brady, a 1 milliárd $-os Stein Roe Young Investor Fund alap portfoliómenedzsere meg volt lepve a bejelentéstől, szerinte meglehetősen kiábrándító a profitfigyelmeztetés. Brady arra számított, hogy Ellison megerősíti azt, hogy a dolgok jó úton haladnak novemberben is -- nos, a most bejelentett adatok nem erre utalnak.

Tavaly a második pénzügyi negyedévben az Oracle nettó nyeresége 62%-kal nőtt, míg a forgalom 15%-kal 2,66 milliárd $-ra emelkedett. Az IBES International által megkérdezett elemzők szerint a cég második negyedéves forgalma 2,53 milliárd $ lesz.

Az Oracle a .com vállalatok kedvenc adatbázisszoftvere volt, a cég így természetszerűleg profitált az 1999-es ill. 2000-es internet-őrületből. Az idei év ennek éppen az ellenkezőjét hozta, a .com cégek az életben maradásért küzdenek, a gazdasági növekedés pedig jelentősen lelassult. Ellison egy interjúban kijelentette, hogy tavaly rekordnyereségeket ért el a cég, így az éves összehasonlítás igen nehéz.

A profitfigyelmeztetést a New York-i tőzsdei zárás után tette közzé Ellison, a tegnapi tőzsde nap során a cég részvényárfolyama 2 centtel 15,40$-ra emelkedett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.