:

Szerző: Vörös Péter

2001. november 13. 11:56

A Vodafone 14 milliárd $-os veszteséggel zárta első pénzügyi félévét

[Bloomberg] A világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója a szeptember 30-án zárult pénzügyi félévben 14 milliárd $-os veszteséget ért el, főként egyes akvizíciókkal kapcsolatos leírások miatt. A cég féléves forgalma 27%-kal 12,81 milliárd $-ra nőtt, ez valamivel alacsonyabb, mint amire az elemzők számítottak.

[Bloomberg] A világ legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatója a szeptember 30-án zárult pénzügyi félévben 14 milliárd $-os veszteséget ért el, főként egyes akvizíciókkal kapcsolatos leírások miatt. A cég féléves forgalma 27%-kal 12,81 milliárd $-ra nőtt, ez valamivel alacsonyabb, mint amire az elemzők számítottak.

A Vodafone első pénzügyi negyedéves EBITDA-ja (earnings before interest, tax, depreciation and amortization -- kamat, adó és értékcsökkenési leírás előtti nyereség) 6,9 milliárd $ volt, ez 46%-os emelkedés az előző év hasonló időszakában elért szinthez képest -- a szakértők 6,61-6,78 milliárd $-os EBITDA-ra számítottak.

A Vodafone a pénzügyi félév során 6,83 milliárd $-nyi eszközt írt le, többek között a Mannesmann AG-tól örökölt Arcor hagyományos telefon üzletággal és a China Mobile (H.K.) Ltd.-del, valamint a mexikói Grupo Iusacell-lel kapcsolatban.

A Vodafone 2000 áprilisában vette meg a Mannesmannt 164 milliárd $-ért. Azóta Európa első 20 telefontársasága összesen 853 milliárd $ piaci értéket veszített, mivel a befektetők aggódtak a cégek profitja és magas kiadásai miatt.

A féléves veszteség részvényenként 20,71 cent volt, szemben a tavalyi hasonló időszakban elért 6,83 milliárd $-os (részvényenként 11,51 centes) veszteséggel.

A Vodafone nettó adóssága szeptember 30-án 13,28 milliárd $, volt, szemben a március 31-i 9,66 milliárd $-ral.

Christopher Gent, a cég 53 éves elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a jelenlegi pénzügyi évben nem terveznek több akvizíciót. Gent elmondta, hogy a cég előfizetőinek száma 15%-kal 95,6 millióra emelkedett az első pénzügyi félévben. A vállalatóriás 28 országban működtet leányvállalatokat.

Gent azt is közölte, hogy az adatforgalomból származott a forgalom kb. 9%-a -- e mögött szinte teljes egészében az SMS óriási népszerűsége állt. Egy évvel ezelőtt az adatforgalom a teljes forgalom mindössze 6%-át adta.

A mobiltelefon-szolgáltatók bíznak abban, hogy az SMS-őrület a multimédia szolgáltatások erőteljes felhasználásába fog átcsapni akkor, amikor megérkeznek a harmadik generációs (3G) mobiltelefonok. A gond csak az, hogy a kezdeti mobiltelefonos internetszolgáltatások iránt elég lanyha az érdeklődés -- kérdés tehát, hogy a szolgáltatók be tudják-e majd hozni a 3G licencekbe fektetett óriási összegeket.

A cég részvényárfolyama tegnap 3,6 centtel (1,4%-kal) 2,50$-ra esett vissza. A részvényárfolyam az idén 29%-kal csökkent, szemben a Bloomberg Europe Telecommunication Services index 35%-os visszaesésével. A Vodafone részvényárfolyamának csúcspontja 2000 márciusában volt, ekkor 5,74$-án állt a cég tőzsdei jegyzése.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.