Szerző: Vörös Péter

2001. november 13. 03:12

Handspring Treo: januártól a boltokban -- a nagy vízen túl ...

[CNET] Ed Colligan, a kéziszámítógépeket gyártó Handspring működtetésért felelős vezérigazgatója a CNET News.com-nak hétfőn elmondta, hogy az új eszköz az USA-ban már januárban a boltokba kerül, Ázsia egyes részein pedig januárban vagy februárban indul meg az értékesítés.

[CNET] Ed Colligan, a kéziszámítógépeket gyártó Handspring működtetésért felelős vezérigazgatója a CNET News.com-nak hétfőn elmondta, hogy az új eszköz az USA-ban már januárban a boltokba kerül, Ázsia egyes részein pedig januárban vagy februárban indul meg az értékesítés.

Colligan elmondta, hogy a cég számításai szerint több millió darabot fognak eladni a mobiltelefon-PDA hibridből. Colligan egy Wavecom sajtókonferencián vett részt, ez a cég készíti azt a gyufáskatulya méretű mobil modult, amelynek révén a Treo mobiltelefonként is funkciónál.

A Treo, amelyről először augusztusban adtunk hírt, októberben megkapta a működéshez szükséges hatósági engedélyeket az USA-ban. Akkor a Handspring úgy nyilatkozott, hogy a készülék értékesítése valamikor a jövő év elején fog elkezdődni.

Colligan elmondta, hogy a cég csak 15 hónapja kezdte el a Treo fejlesztését, de azóta a legtöbb fejlesztési erőforrást az üzlet mobil részére összpontosították.

A Wavecom modulja révén a Handspring egy olyan eszközt tud nyújtani, amelyik akkora méretű, mint egy átlagos mobiltelefon és hangminősége is azoknak megfelelő -- a cég korábbi mobil termékéről, a VisorPhone-ról ezt nem lehetett elmondani.

A Treo kezdetben GSM hálózatokon fog működni, bár szoftverfrissítés segítségével lehetőség van a GPRS (General Packet Radio Service) hálózatok használatára is. Colligan elmondta, hogy a cég nem akart arra várni az eszköz megjelentetésével, hogy a GPRS szolgáltatás megjelenjen (az USA-ban egyelőre nincs éles GPRS szolgáltatás). Colligan szerint a Treo egy "hihetetlenül izgalmas eszköz [...] még GPRS nélkül is".

A GSM-et jelenleg a világ mobiltelefonos hálózatainak 70%-ában használják. Jelentős fejlemény a GSM amerikai terjedésében az, hogy a Cingular Wireless két héttel ezelőtt bejelentette, hogy döntő részben a GSM technológiát fogja használni hálózatában.

Bár a Handspring azt várja, hogy az eladások túlnyomó részét továbbra is a egyéni felhasználók fogják adni, a cég tovább erősíti lépéseit a vállalati ügyfélkör felé. A cég hétfőn formálisan is bemutatta Vállalati Szövetség és Partnerség Programját (Enterprise Alliance Partnership Program). A cég már olyan vállalatokkal kötött együttműködési megállapodást, mint az Aether Systems, az Extended Systems, a Synchrologic és a Visto. A Handspring most olyan cégekkel jelentett be szövetségeket, mint a szoftverfejlesztő AvantGo és a Wireless Knowledge (a Qualcomm leányvállalat).

"Még ha a vállalati piac csak 25%-a az egész kéziszámítógép-piacnak, elhanyagolják-e ezt?" -- kérdezte az egyik újságíró Colligant. Nos, Colligan tömör nemmel válaszolt.

A Treóval kapcsolatban várhatóan további hírekkel szolgál a Comdex (Fall 2001) kiállítás, amelynek egyik programbeszédét Jeff Hawkins, a cég egyik alapítója tartja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról