Szerző: Barna József

2001. november 12. 19:30

Comdex: hordozható mindenes a PaceBlade-től

[Email] A tavaly életre hívott kaliforniai PaceBlade Technology a Comdex 2001 kiállításon mutatja be a hordozható számítógépek fogalmát újradefiniáló PaceBook nevű termékét. A PaceBook -- a mostanság divatos samponok analógiájára -- 3 az 1-ben készülék: egyaránt funkcionálhat asztali számítógépként, notebookként és tábla PC-ként.

[Email] A tavaly életre hívott kaliforniai PaceBlade Technology a Comdex 2001 kiállításon mutatja be a hordozható számítógépek fogalmát újradefiniáló PaceBook nevű termékét. A PaceBook -- a mostanság divatos samponok analógiájára -- "3 az 1-ben" készülék: egyaránt funkcionálhat asztali számítógépként, notebookként és tábla PC-ként.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a cég pszichotechnikai kutatásokba kezdett annak érdekében, hogy feltárja a ma notebookjaiban rejlő hiányosságokat, és kiküszöbölje azok buktatóit. A vizsgálatok során megállapították, hogy a majdhogynem tíz éve változatlan tervezési koncepcióval készülő mobilszámítógépek megbízhatósági és célszerűségi mutatói messze elmaradnak az optimális értékektől. Az LCD kijelzők mechanikus csuklópántja általában hamar megrongálódik a gyakori használat során; a képernyő fatális sérüléséhez vezethet egy, a billentyűzeten felejtett toll vagy ceruza; a billentyűzetek általában nem ergonomikus kialakításúak; valamint a kijelző és a felhasználó közti túlzottan rövid távolság gerincbántalmak kialakulásához vezethet.


PaceBook: bámulatosan tudom változtatni az alakomat

Mindezen tényezők figyelembevételével rukkolt elő a cég a PaceBook elnevezésű többfunkciós számítógépével, amely a kijelzőtől független, vezeték nélküli billentyűzettel rendelkezik, mely -- a cég állítása szerint -- valóban ergonomikus kialakítású, s mely a felhasználó által meghatározható valamint előre definiált billentyűkombinációk tárházát kínálja fel. A különálló billentyűzet révén lehetőség van a kijelző számunkra legideálisabb távolságra történő elhelyezésére is.

A notebookban alkalmazott Silicon Motion Lynx grafikus chipk képes a megjelenített kép hardveres elforgatására, mely révén álló (portrait) módban is lehetővé válik a webböngészés valamint a szöveg- és kiadványszerkesztés. Ezen túlmenően a PaceBook tábla PC-ként is használható kijelzőjének leemelésével, amely ilyenkor vezeték nélküli kapcsolatot tart fenn az árván maradt, ámde lényegi alkatrészeket tartalmazó egységgel.

A PaceBook sorozatgyártásba kerülő szériájának főbb specifikációi a következők:

  • Transmeta Crusoe 800 MHz-es processzor
  • ALi Super South 1535 south bridge
  • 128 Mbyte SDRAM, mely 640 Mbyte-ra bővíthető
  • 8 Mbyte-os SMI Lynx videochip
  • 20 Gbyte-os merevlemez
  • 12,1 colos TFT LCD kijelző (max. 1024x768 képpont)
  • Windows XP
  • hálózati vezérlő, modem, IEEE 1394 csatlakozó
  • opcionális CD-RW/DVD-ROM-meghajtó és CCD kamera

A mindössze 1,6 kg-os készülék 2002 januárjában kerül sorozatgyártásba, és piaci megjelenése még jövő év első negyedévében várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról